UPSS formirao Gradsku vladu Niša u senci (imena i zaduženja)

Udruženje predsednika skupštine stanara grada Niša, koje je po sopstvenoj proceni u vreme osnivanja predstavljalo oko 40.000 građana Niša, formiralo je gradsku vladu u sceni koja će se baviti analizama problema i predlagati rešenja, odlučeno je na Skupštini ovog udruženja, održanoj pred prošli vikend.

gradjanskibunt-setnja-6

– Zvaničnu vlast u Nišu pratile su brojne afere, koje su potvrđivale da ona radi u svoju korist, a ne u interesu  građana. Izveštaj DRI o nepravilnostima u trošenju gradskog budžeta za 2014. godinu je to samo još jednom potvrdio. Gradsko veće u Nišu je pokazalo da predstavlja skup neodgovornih ljudi, izabranih po političkom a ne stručnom kriterijumu. Duboko smo uvereni da će naše Gradsko veće u senci biti daleko stručnije, moralnije i kredibilnije od „političkog“ Gradskog veća aktuelne ili buduće vlasti, svejedno. Naše Udruženje je najozbiljnija društvena asocijacija u Nišu i jedinstvena asocijacija u Srbiji, sa kredibilnimk analizama i merama kontrole javnog sektora u gradu, što želimo na ovaj način još jasnije da pokažemo, uprkos medijskoj blokadi koju trpimo- rekao je Đokica Jovanović, jedan od lidera udruženja i članova niške Gradske vlade u senci.

Formiranje Gradskog veća u senci je korak dalje u aktivnostima ovog Udruženja, koje je formirano prošle godine, na talasu nezadovoljstva građana zbog drastično uvećanih februarskih računa za daljinsko grejanje. Udruženje je nakon toga uspelo da smanji cenu grejanja i postavi svog posmatrača u Nadzornom odboru Gradske toplane Niš, po principu „prazne stolice“. Organizovalo je niz protesnih okupljanja, šetnji i tribina na kojima se govorilo o situaciji u gradskim javnim preduzećima. Podnelo je krivične prijave protiv gradonačelnika Niša Zorana Perišića i 11 gradskih funkcionera zbog sumnje u zloupotrebe gradskog budžeta za 2014. godinu koje su naznačene u izveštaju DRI, uz obrazloženje da je njihova „građanska dužnost da štite budžet od neodgovornih funkcionera“. „Komunalna politika jer suviše ozbiljna stvar da bi bila prepuštena isključivo političarima“, jedna je od njihovih ključnih poruka.

Na Skupštini Udruženja takođe je odlučeno da će ono uputiti zvanične dopise novoj Skupštini grada, Gradskom veću, kao i svim gradskim javnim, javnim komunalnim preduzećima i ustanovama da im se omogući posmatranje i kontrola njihovog rada kroz institut „prazne stolice“. Protest Udruženja će se nastaviti 21. aprila, sa početkom u 18 časova, u parku Svetog Save, nakon čega sledi protesna šetnja do Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnika i članova Gradskog veća.

Članovi Gradskog veća u senci (imena i zaduženja):

Miroslav Cvetković, zadužen za komunalnu delatnost (sva javna i javna- komunalna preduzeća)

Prof. dr  Svetlana Pavlović, zadužena za primarno zdravstvo

Anita Ilić, zadužena za poljoprivredu

Prof. dr  Ivica  Živković, zadužen za kulturu

Prof. dr Đokica Jovanović, zadužen za kulturu

Milosav Jukić, zadužen za privredu

Čedoslava Ristić, zadužena za planiranje i izgradnju

Dragutin Ilić, zadužen za saobraćaj

Miloš Živković, zadužen za omladinu i sport

UPSS“Zakon mora da se poštuje“

Udruženje predsednika skupštine stanara zahtevalo je nedavno suspenziju direktora Gradske toplane Slobodana Maksimovća, uz obrazloženje da je protiv njega podignuta optužnica zbog poslovnih zloupotreba, a Zakon o javnim preduzećima predviđa da direktor javnog preduzeća mora da bude suspendovan ukoliko se protiv njega podigne optužnica. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je prošle sedmice da će Maksimović biti suspendovan „ukoliko je tačno ono što navodi udruženje“ jer „zakon mora da se poštuje“, ali se od tada o tome nije raspravljalo, niti je direktor suspendovan.

Z. Miladinović (Danas)

 

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *