UPSS: Osuđujemo napad na Južne vesti

Udruženi pokret slobodnih stanara Niš, najoštrije osuđuje najnoviji slučaj nasilja nad slobodom medija.

Reč je o tome da je niški portal Južne vesti tužio jednog radnika Gradske toplane D.S. i jednog privatnog detektiva M.J. zbog pretnji glavnom uredniku Predragu Blagojeviću. Sud je doneo uslovnu kaznu za ovu dvojicu, ali je ona preinačena u oslobađajuću. Sada D.S. i M.J. traže obeštećenje od 350.000 dinara od Blagojevića zbog povrede časti i ugleda.

Pozivamo javnost u Nišu i u Srbiji da se oglasi povodom još jednog pokušaja suspendovanja slobode u našem društvu.U ovom slučaju na delu je tek još jedna demontracija sile nad Južnim vestima zato što su izveštavale o događajima od interesa za javnost.Po svemu sudeći, tuženici protivtužioci žele da u javnosti deluju tajno. Udruženi pokret slobodnih stanara i ovom prilikom zastupa zakonsko i moralno pra-vo medija da istinito obaveštavaju javnost o svim relevantnim događajima, saopštio je ovaj pokret.

U svom pozivu UPSS navodi da bez slobodne i kritičke štampe (te i kulture slobodne i kritičke debate) „društvo će se sunovratiti u zajednicu pokornih podanika“.

gradjanin.rs

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *