UPSS zakazao protest danas ispred Gradske toplane i Parking servisa

Udruženje predsednika skupština stanara zatražiće još jednom na današnjem protestu ispred Gradske toplane(16 sati) smenu rukovodstva ovog javnog preduzeća. Protest će se prema najavama, dalje nastaviti do Parking servisa da bi se završio kod Gradske kuće. Miroslav Cvetković, iz pododbora za toplanu kaže da je nedavno pristiglo u toplanu obaveštenje o dugovanju za ranije uzet kredit od 44 miliona dinara pa zbog toga postoji sumnja da će ovo javno preduzeće bankrotirati. Ivica Živković iz pododbora za “Parking servis” kaže da se sredstva nekontrolisano troše u ovom javnom preduzeću gde im je osnovna delatnost obezbeđivanje parking garaža i prostora. Udruženje se zbog sumnji koje se tiču Parking servisa, obratilo i Državnoj revizorskoj instituciji tražeći od njih odgovore na nekoliko pitanja vezanih za poslovanje ovog preduzeća.

lopovi,-lopovi

Udruženje je o “Parking servisu objavilo svoj proglas koji prenosimo u celini:

U Gradu Nišu ne postoji dovoljan broj obeleženih parking mesta, kao što nema ni alternativnih rešenja niti mogućnosti da građani postupaju saglasno propisima. Ne postoje vidljivi rezultati ostvareni ni na osnovu jedne studije koja je izvedena u cilju unapređenja gradske infrastrukture. Nadležni iz Uprave za planiranje ne prozivaju se ni na kakvu odgovornost za odobravanje novih investicija za koje nije obezbeđena adekvatna infrastruktura. Nadležne službe nisu pokazale nikakve rezultate na planu zaštite i unapređenja komunalnog reda u gradu.

Umesto toga, Skupština Grada i nadležne uprave uredno rade na donošenju odluka i rešenja, kao i na propisivanju represivnih mera na osnovu kojih uredno i sistematski kažnjavaju građane Niša. Ne mogu se uvoditi propisi i sprovoditi kaznene mere bez stvorenih uslova i izgrađene adekvatne infrastrukture. JKP Parking servis Niš se ne bavi izgradnjom javnih garaža i novih parking mesta. Ono se bavi sprovođenjem kaznene politike gradskih vlasti za prekršaje onih propisa za čije poštovanje uslovi nisu stvoreni. Ovakvim svojim delovanjem i nedelovanjem JKP Parking servis Niš zajedno sa drugim nadležnim institucijama direktno ugrožava kvalitet života i bezbednost građana Niša.

JKP Parking servis Niš naplatom svojih komunalnih usluga ostvaruje finansijsku dobit koja se delom raspodeljuje za povećanje kapitala ovog preduzeća. Kapital ovog preduzeća se ne upotrebljava za izgradnju javnih garaža i novih parking mesta, što je, pored vremenskog ograničenja trajanja parkiranja, definisano kao osnovna i iskučiva delatnost JKP Parking servis Niš. Parking servis ne ulaže svoj kapital u ono što je definisano kao njegova osnovna delatnost zbog toga što nema mehanizme da pokrene odluke o vršenju te delatnosti. Prema brojnim odlukama i rešenjima kojima je Skupština grada Niša sa nadležnim upravama definisala način obavljanja ovih komunalnih delatnosti, nadležnost za donošenje odluke o izgradnji javnih garaža, određivanje parking mesta i uopšte brigu o komunalnom redu podeljena je između više različitih institucija (same Skupštine Grada, Gradonačelnika, Gradskog veća, gradskih uprava sa svim ovlašćenjima i nadležnostima u skladu sa ovlašćenjima i nadležnostima opisanim u Statutu Grada Niša, zatim Zavoda za urbanizam, lica zaduženog za urbanistički razvoj Grada Niša, Uprave za planiranje i izgradnju, Uprave za komunalnu delatnost, energetiku i saobraćaj, komunalne policije u sastavu organa gradske uprave, komunalnih inspektora gradskih opština koji po Odluci o komunalnoj inspekciji na teritoriji Grada Niša obavljaju poslove inspekcijskog nadzora).

Građani Niša nemaju apsolutno nikakav uvid u to na koji način ove institucije izlaze u susret njihovim potrebama i u kom smislu ostvaruju javni interes. S ozbirom da je izgradnja javnih garaža i novih parking mesta navedena kao osnovna i isključiva delatnost JKP Parking servis, građani su obmanuti da se sredstva prikupljena od naplate parkiranja ulažu u te svrhe, odnosno u ostvarenje javnog interesa. Šta bi uopšte trebalo da bude namensko usmeravanje kapitala koji se ostvaruje u JKP Parking servis Niš, ako to nije orkestrirano udruživanje više političkih i pravnih subjekata radi sticanja finansijske koristi?

U odbranu javnog interesa, kvaliteta života i bezbednosti građana Niša, zahtevamo uvid u raspodelu kapitala JKP Parking servis Niš i u sve odluke koje se u ovom preduzeću donose, a za koje javnost ima opravdan interes da sazna. Ovaj zahtev uključuje:
– Uvid u strukturu zaposlenih i visine zarada;
– Mesto građanskog posmatrača (kroz instituciju prazne stolice na ime predstavnika Udruženja predsednika skupština stanara i vlasnika privatnih zgrada) u Nadzornom odboru JKP Parking servis Niš;
– Donošenje Odluke o izmenama Odluke o osnivanju JKP Parking servis Niš, kojom će se na precizan i adekvatan način definisati profil i delatnost ovog preduzeća.

gradjanin.rs

1 Comment

  1. Jedno od pitanja koje bi trebalo pokrenuti je zasto se zajednicka struja ne naplacuje preko racuna za struju ili Objedinjene naplate, kao sto se vec primenjuje u Novom Sadu i Beogradu.
    Regionalni centar Jugoistok za Nis ima drugacije kriterijume naplate zbog cega mnogo zgrada ima problem sa naplatom, jer naplata zavisi od dobrog raspolozenja pojedinih stanara.Regionalni centar Jugoistok i EPS Snabdevanje mogu da uvedu stavku zajednicka struja na racunima za struju i rese problem naplate.Uveli su akcize, naknadu za obnovljive izvore energije kao stavku, a ovo ne moze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *