Urušavanje još neizgrađenog stadiona „Čair“ u 16 fotografija

Aleksandar-Ilic
Piše: Aleksandar Ilić

Fudbaleri Radničkog iza sebe imaju više nego uspešnu polusezonu, „Real iz Niša“ ponovo je počeo sve redom da šiša i niko u Niš ne dolazi sa unapred upisanim bodovima. Kako na Čairu, četa Milana Rastavca postala je tvrd orah i na gostovanju. Zbog sve boljih igara koje tim beleži, počele su da rastu i ambicije, jedna od njih je igranje u Evropi. Kamen spoticanja želji i mogućnostima Radničkog mogao bi da predstavlja stadion Čair, mesto na kojem su nekada vojevane evropske bitke danas ne ispunjava minimalne uslove za to.

Fudbaleri koji treniraju na Čairu kao najveći problem ističu prokišnjavanje svlačionica, ali i loš teren. Po informacijama do kojih smo došli poslednji put teren je promenjen sada već davne 1999. godine, a pre toga u sezoni 1981/2. Loše pripreme terena pred utakmicu i dugogodišnja nebriga o istom uslovljavaju da travnata podloga često bude mekša nego što je to potrebno što dodatno uvećava rizik od povreda. Fudbaleri sa kojima smo razgovarali ističu da bi sve drugo moglo da se zanemari kada bi se povelo malo više računa o terenu.

Predsednik sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, Mirko Poledica istakao je da srpski fudbal funkcioniše „na bureku“ i da klubovi ne mogu da ostvare ozbiljne rezultate u takvom okruženju i bez osnovnih sredstava.

Ne radi se tu samo o infrastrukturi. U vrhunski sport danas su uključene mnoge strukture, poput nauke i medicine. Ozbiljan sportski kolektiv ima potrebu da se oslanja na pomenute faktore kako bi pre svega fizičku spremu igrača podigao na viši nivo. Fudbal u Srbiji se igra na burek i jogurt, zbog toga nam fudbaleri van granica srbije izgledaju inferiorno u odnosu na druge, kaže Mirko Poledica.

Pored lošeg terena, posetioci Čaira mogli su da se uvere u lošu infrastrukturu unutar južne, istočne i severne tribine, koje su izgrađene pre nešto manje od pet godina. Zbog nerešenog imovinskog stanja, ali i loše izvedenih radova, stadion je i dalje u fazi izgradnje. Za zapadnu se čekaju neki bolji dani, dok je na tri pomenute načinjeno mnogo propusta, pa tako danas stadion „strepi“ od najmanje kiše, jer je bezbednost igrača dovedena u pitanje.

Već sada pojavljuju se problemi, nakon napornih treninga igrači i stručni štab imaju problema prilikom tuširanja, topla voda dugo putuje do svlačionica i dok dođe do tuševa, već se ohladi, tako su igrači prinuđeni da se tuširaju u prohladnim svlačionicama mlakom vodom. Ništa bolji uslovi ne očekuju ni navijače na tribinama.

Stručnjaci koji vode naše klubove i saveze nisu u stanju da realno sagledaju situaciju i probleme sa kojima se igrači susreću. Infrastruktura je nešto što osim uslova, treba da pruži i gledaocima bolji užitak kako bi pratili domaći fudbal. Neće više Niko da kisne na stadionima kada mogu iz fotelje, uz kafu ili topli čaj da prate utakmice. Zbog toga nema ni sponzora, niko ne želi da ulaže u fudbal, a da mečeve prati oko 300 navijača, kaže Mirko Poledica.

U Sportskom centru Čair rečeno nam je da oni nisu dužni da održavaju stadion i teren, pošto je u fazi izgradnje, nadležnost nad njim ima MD gradnja, a FK Radnički ga u vreme odigravanja utakmica uzima na revers, nakon čega se ponovo vraća u nadležnost MD gradnje.

Predsednik FK Radnički Radan Ilić nedavno je u obraćanju novinarima obećao da će stadion Čair na kraju ove sezone dobiti novu travnatu podlogu a za tu investiciju, naglasio je, potrebno je oko stotinu hiljada evra, koje će klub pokušati da obezbedi u saradnji sa fudbalskim savezom.

4 Comments

  1. Poslednja dva pasusa teksta su potpuno netacna.Station je predat upravi Radničkog koji o svom objektu uopšte ne vodi računa jer za to nema para.Prozivanje izvodjača radova takodje ne stoji jer je njegov rad kontrolisao nadzorni organ,a objekat je gradjen po projektu sumnjivog kvaliteta ali kao takav je prihvaćen od strane grada i kluba.Dakle budite srećni što uopšte možete na stadion kao i što koristite pre više godina izgradjene nove bulevare i ulice koje izvodjaču još nisu plaćene.Trebalo bi da izvodjač blokira korišćenje svega što je izgradjeno dok ne namiri potraživanja jer od tih para izmedju ostalog isplaćuje plate radnika iz Niša i okoline.Primera radi Somborski bulevar koristimo već 4 godine,a grad ne želi da ga ,,primi,,jer nema da plati izvodjača…Pitajte upravu kluba šta sve traži od izvodjača pred svaku utakmicu bez ikakve novčane nadoknade,a uprava je dužna da obezbedi preduslove za bezbednost stadiona…

    1. Nije li te sramota?! Verovatno si u nekoj vezi sa MD gradnjom. Dobili ste namestene tendere za ogroman novac, a sad prebacujes gradjanima sto ti nije placeno sve. Dobili ste vi i vise nego sto treba. Za taj novac mogu da se sagrade 2 stadiona bolja od ovog. Ono sto je uradjeno sa stadinom na Cairu je ruglo grada. Em sto je estetski ruzno, a kvalitet radova je na niovou koji nije prikladan ni za stalu u prosecnom seoskom domacinstvu. Kada vec spominjes Somborski bulevar, slucajno zivim na njemu. Kada ste krenuli da ga radite imali ste krs od kamiona i bager u poluraspadnom stanju. Ne znam ko vam je uopste dao posao. Video sam kada ste zbog ocajnih radova nocu morali da skidate vec postavljen asfalt, pa da stavljate novi. Fusarite svuda, ne verujem ni da je sada mnogo bolje odradjeno. Zbog toga cuti i budi srecan sto ovde ima raznih Baneta Banana koji za dobru provizuju dodeljuju poslove dok Nis propada.

    2. Možete li mi pružiti dokaz za vaše tvrdnje?

      Kako je stadion predat upravi Radničkog na upravljanje, kada stadion nije u vlasništvu Radničkog? Radi se o gradskom stadionu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *