Uspešno završen mini kamp za mlade plivače sa invaliditetom

Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije (ADAPTS) i Udruženje CIVITANNIS su organizovali mini kamp za mlade plivače sa invaliditetom koji se od 24. do 26.06.0216. godine održao na zatvorenom bazenu SC Pirot. Cilj kampa je bio da deca promene sredinu u kojoj treniraju i da poboljšaju neke tehničke elemente.

160630-plivanje

Sredstva za ovaj kamp (smeštaj, ishrana, put) je poslednjih nekoliko sedmica obezbedilo Udruženje CIVITANNIS kroz humanitarnu akciju u niškim kafićima: Pleasure M i Bla bla. Inicijator ove humanitarne akcije, Dr Ivan Tašić, predsednik ovog udruženja, obišao je kamp i ima samo reči hvale:

Presrećan sam što je kamp u potpunosti uspeo. Ciljevi koju su postavljeni, a tu pre svega mislim da se monotonija treninga u jednom prostoru nakratko prekine, ostvareni su. Boravak u drugom gradu, obilazak znamenitosti, trening na drugom plivalištu, druženje sa drugom decom, rad sa drugim trenerima – to je sve ono što će mladim niškim plivačima sa invaliditetom koji su boravili na kampu dati dodatni stimulans za daljim treningom.

ADAPTS ima za glavni cilj da promoviše adaptivno plivanje, a u prvom redu plivanje osoba sa invaliditetom. Od svog osnivanja 2012. godine, mnogo je uspešnih međunarodnih seminara organizovao ADAPTS. Sertifikati sa tih seminara su jako cenjeni, veoma jaka referenca za akademsko napredovanje i zaposlenje u ovoj oblasti. Predavači na tim seminarima su međunarodni autoriteti (Holandija, Belgija, Kanada, Hrvatska, Srbija…) iz oblasti adaptivnog plivanja. Čak je, sada već čuveni kamp u Istanbulu, sproveden u ADAPTS-ovoj suorganizaciji.

Ovo je prvi kamp koji je ADAPTS organizovao u Srbiji. Pokazali smo da uz malo novca, uz mnogo dobre volje i zahvaljujući društveno odgovornim organizacijama i pojedincima možemo mnogo. Ovakvi kampovi će, nadam se, postati tradicija, uz nadam se, veći broj polaznika i duži boravak. Prezadovoljan sam kako se stvari razvijaju – nije krio zadovoljstvo direktor kampa, prof. dr Marko Aleksandrović.

 

Pirot se, slažu se svi učesnici kampa, pokazao kao dobar domaćin. Svi su jednoglasni da je gostoprimstvo je bilo za primer. Na svakom koraku su svi radnici SC Pirot bili na raspolaganju. „Imali smo odrešene ruke u izboru termina i prostora za trening, kao i transfera od smeštaja do bazena i obrnuto – potpuno besplatno! To se ne događa često, posebno ne tokom letnje sezone. Bazen je otvoren pre osam meseci, najsavremeniji je u zemlji, prilagođen je za osobe sa invaliditetom, angažovana je obučena spasilačka služba, higijena je savršena. Rukovodstvo SC Pirot ima viziju da taj grad ima razvijeno plivanje osoba sa invaliditetom, kao i Niš. Zato su se trenizima na kampu priključili jednog talentovanog plivača sa invaliditetom Petra Nikolića i dva trenera – Predraga Tošića i Stefana Veljkovića“ – rekao je prof. Aleksandrović.

Prof. Filip Filipović, zamenik direktora SC Pirot, smatra da javne institucije koje se bave sportom, treba da budu po meri svih ljudi u društvu i da budu dostupne svim društvenim grupama.

Zato smo oberučke prihvatili inicijativu ADAPTS-a da se kamp održi kod nas. Želimo da u našem gradu što pre imamo programe plivanja za osobe sa invaliditetom i da stvorimo trenere koji će se specijalizovati za rad sa ovom populacijom. Polaznici kampa su divna deca i odlični plivači, prava inspiracija za sve nas. Očekujemo ih ponovo uskoro.

Radnik SC Piroti i trener u PK Pirot, prof. Predrag Tošić, već ima iskustva u sportu sa osobama sa invaliditetom. Bio je angažovan u okviru Specijalne olimpijade, a krajem prošle godine u Nišu je pohađao AGITOS seminar čiji je pokrovitelj bio Međunarodni paraolimpijski komitet. On smatra da ovakva sportska aktivnost u Pirotu ima perspektivu.

Ne polazimo od početka. Svi u klubu imamo znanja, iskustva i kvalifikacije za ovaj posao. U vodi važe isti zakoni hidrostatike i hidrodinamike za sve  – bilo da imaju invaliditet ili ne. Potrebno je samo adaptirati instrukciju (za osobe sa oštećenjem vida, sluha i intelekta) ili tehniku plivanja (za osobe sa fizičkim oštećenjima). Periodizacija treninga se ne razlikuje od tzv. olimpijskog plivanja – objašnjava prof. Predrag Tošić.


Šesnaestogodišnji niški gimnazijalac, Nikola Ljubisavljević, trenira plivanje punih godina u Plivačkom klubu „Niš 2005“. Pre desetak meseci počeo je da nastupa za SRU OSI „Nais“. Ređeli su se nastupi u Beogradu, Istanbulu, Malmeu i Nausi, a sada je boravak u Pirotu iskoristio za „glazuru“ nekih tehničkih elemenata.

Radio sam na nekim tehničkim elementima na kojima preko godine nedovoljno radim. Sada sam definisao sa trenerima discipline u kojima treba ubuduće da nastupam kako bih bio konkurentan na međunarodnom planu krajem narednog paraolimpijskog ciklusa. Na kampu je jedan trener radio sa dva plivača koji su plivali u jednoj stazi. Rad je tako intenzivniji,a napredak brži – rekao je ovaj perspektivan plivač, koji bi naredne godine mogao da se nađe na širem spisku selektora plivačke reprezentacije, Borisa Maleševića.

Ali da bi do toga došlo, mora mnogo da trenira.

Ne razmišljam o reprezentaciji, već samo o sledećem zadatku koji mi postavi trener. Predstoji mi naporan period sa trenerom Bojanom Lukovićem u PK „Niš 2005“ da bih imao dobre rezultate na Beograd Openu krajem septembra.

Kamp je bio i edukativnog karaktera. Kako je smeštaj učesnika kampa bio u Domu učenika Mlekarske škole „Ozren Pejić“, iskorišćena je mogućnost da se, zahvaljujući ljubaznom direktoru škole, prof. Draganu Stojanoviću, obiđe proizvodnja u mlekari koja se nalazi u okviru te škole. U dvadesetominutnom obilasku proizvodnog pogona, učesnici kampa su se upoznali sa tradicionalnom veštinom pravljenja čuvenog pirotskog kačkavaljai drugih autentičnih mlečnih prozvoda iz tog kraja kao što je đubek. Posebno zadovoljstvo je bilo da se iz prve ruke degustiraju ukusni proizvodi.

Učesnici kampa su bili sledeći plivači: Andrijana Conjić, Miloš Milićević, Aleksa Jovanović, Vuk Jovanović, Marko Nikolić, Sara Srbljanović, Nikola Ljubisavljević (svi iz Niša) i Petar Nikolić (Pirot).Pored plivača, treneri na kampu su bili: Predrag Tošić i Stefan Veljković (Pirot), Marija Damnjanović (Niš) i  Miodrag Stanković (Medveđa).

Pratioci plivača su bili: Milena Srbljanović i Goran Milićević (oboje iz Niša), a direktor kampa je bio prof. dr Marko Aleksandrović, predsednik ADAPTS-a.

Pored ADAPTS-a i CIVITANNIS-a, organizaciju plivačkog kampa su pomogli: SC Pirot (obezbeđeni besplatni termini na bazenu i transferi od smeštaja do bazena) i ŠOSO „14. oktobar“ u Nišu (obezbeđen kombi transfer Niš-Pirot-Niš).

M.Aleksandrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *