Uspešno završen prvi U12 Open go turnir u OŠ Sveti Sava Niš

Ovog vikenda održan je prvi U12 Open go turnir u osnovnoj školi „Sveti Sava“ Niš. Na turniru je učestvovalo 23 igrača, učenika V razreda OŠ „Sveti Sava“ kao i gosti iz OŠ „Ratko Vukićević“ i OŠ „Učitelj Tasa“.

160531-GOopenU12
Prof Mirjana Rašić Mitić i trener Mladen Lilić sa U12 ekipom OŠ Sveti Sava

Turnir je svečano otvorila Violeta Mihailović, pomoćnica Direktora škole. Najleši trenuci ovog dečjeg prvenstva grada u gou, bili su kada su turnir u grupama posećivala čitava odeljenja dece koja su zainteresovana za novi ciklus goa koji počinje septembra.

Prvo mesto i zlatnu medalju osvojila je Staša Radenković (17 kju) sa pet pobeda, drugo mesto osvojio je Dimitrije Ilić (18 kju) i treće mesto Nemanja Gajić (18 kju). Svi nagrađeni su učenici petog razreda OŠ „Sveti Sava“ Niš.

160531-GOopenU12-2
Turnir je oržan u svečanoj sali OŠ „Sveti Sava“

Go – najstarija misaona igra na svetu

Go je najstarija misaona igra nastala u Kini pre oko 4000 godina, a prvi zapisi o gou potiču iz doba Konfucija. U drevnoj Kini, go je bio jedna od Četiri umetnosti koje su bile obavezne da bi se čovek smatrao civilizovanim i plemićem. Konfucije je, pred smrt, rekao da mu je žao što nije više vremena u životu posvetio igranju ove igre.

Go je strateška misaona igra, igra se na tabli sa 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija. Dva igrača se smenjuju u postavljanju crnih i belih kamenova na preseke ovih linija sa ciljem da zauzmu teritoriju. Naziv goa na Kineskom je weiqi ili wei-ch’i što u doslovnom prevodu znači igra okruživanja.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *