Usvojeni budžet Niša (ne)realan

Većina u Skupštini grada Niša izglasala je budžet za sledeću godinu koji iznosi 9,9 milijardi dinara što je za tri miliona dinarta manje nego postojeći. Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović je okarakterisao budžet kao “korak napred” dok je opozicija zamerila da je nerealan.

Niška skupština – slobodna ilustracija

Miloš Banđur, pomoćnik gradonačelnika kaže da će procenat izvršenja biti bolji nego ranije.

Tačno se zna da ćemo prodati određene nepokretnosti i po tom osnovu će u budžet biti 350 miliona dinara. Očekujemo realne prihode tako da na imovinu do sada je inkasirano milijardu i 50 u ovoj, a u sledećoj milijardu i 310 milona dinara. Očekujemo da prihodovana strana bude sledeće godine sa velikim stepenom ostvarenja. Smanjenje davanja opštinama je oko 9,1 odsto i mi smatramo da je opštinama potrebna racionalicacija poslovanja. Svi moramo da prihvatimo teret krize. Očekujemo prihode od poreze na zarade – rekao je Banđur.

Demokratska stranka pak kaže da budžet odslikava nesposobnost realnog planiranja i konstantno veštačko uvećanje prihoda.

Najtragičnije je to što se prihod od poreza na zarade koji ukazuje na nova radna mesta, od 2012. pa nadalje sve više smanjuje. A kao rezultat toga imamo da sve više mladih ljudi odlazi iz zemlje. Za prvih 9 meseci u 2016. godini realizacija prihoda od poreza na zarade bila je 2,360 milijardi dinara, dok je u 2015. godini bila 2 milijarde i 590 miliona. Poređenja radi, u 2012. godini prihod od poreza na zarade bio je 3,619 milijardi dinara. Sve to govori da se iz godine u godinu prihodi od poreza na zarade smanjuju. To sve ukazuje na povećanje nezaposlenosti – rekao je Miodrag Stanković, predsednik gradskog odbora DS.

Oni kažu da su osnovne zamerke “da ne postoji realno pokriće za porez na zarade od 3 milijarde i 515 miliona.

To je zato što obećanja da će biti otvoreno 2000 novih radnih mesta, 5000, 6000, kako i stoji u obrazloženju, a vezana su pre svega za firmu Leoni nije adekvatno, jer se kroz program uređivanja može videti da preduslovi za otvaranje fabrike Leoni, neće moći da se realizuju bar u prvih 9 meseci 2017. godine. Mislimo tu pre svega na kolektore koji povezuju Dimitrija Tucovića i Moravski kolektor. Pri tom, projekcija realizacije poreza na zarade je 3 milijarde i 100 miliona za 2016. Godinu – rekao je Stanković.


Osnovne zamerke opozicije:

Porez na imovinu je planiran sa milijardu i 300 miliona, a realizacija poreza na imovinu u 2016. godini će biti negde oko 800 miliona.

Doprinosi za uređivanje su planirani u iznosu od 500 miliona, a realizacija doprinosa za uređivanje u 2016. godini će biti 10 miliona dinara.

Primanja od prodaje nepokretnosti su planirana u iznosu od 920 miliona, dok je realizacija u 2016. godini bila svega 5 miliona.

Primanja od prodaje zemljišta je planirana na nivou 780 miliona, dok je realizacija za 2016. godinu 40 miliona dinara.

Sve to govori da uz primanja od drugih prihoda, ukupna primanja će biti sigurno za 2,5 do 3 milijarde manja nego što će se objektivno sliti u budžet.

Nerealno je sve iznad 7 milijardi i 200 miliona do 7 milijardi i 450 miliona, da zajedno sa primanjima od kredita bude u budžetu za 2017. godinu.


M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *