Utajom poreza od prodaje stanova oštetili budžet za 46 miliona dinara

Niška policija je uz saglasnost Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su izvršili krivično delo poreska utaja i oštetili budžet Republike Srbije za 45.913.145 dinara.

slika-za-policiju

Uhapšeni su: D. K. (1962) iz Beograda, odgovorno lice preduzeća „Agrohim“ d.o.o Niš, S. M. (1957) iz Niša, radnica preduzeća „Agrohim“ d.o.o Niš, A. Č. (1970) iz Leskovca, odgovorno lice preduzeća „Energosistem Čorugić“ i J. S. (1979) iz Niša, radnik preduzeća „Energosistem Čorugić“, dok za još dve osobe policija traga.

Sumnja se da su D. K. i S. M., kao odgovorna lica preduzeća „Agrohim“, u saradnji sa još dve osobe za kojima policija traga, u periodu od 2011. do 2013. godine organizovali prodaju stanova u stambeno – poslovnom objektu u Nišu i zahtevali da se deo ugovorene cene uplati na račun preduzeća, a deo preda lično i na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist D. K. u iznosu od 330.046 evra. Istovremeno, smanjena je i osnovica za obračun PDV-a, zbog čega su u kontrolisanom periodu obračunavane manje poreske obaveze i time za iznos od 20.220.276 dinara oštetili budžet Republike Srbije.

Postoje osnovi sumnje da je A. Č., deo dobijenih stanova, na ime kompenzacije za izvršene radove na zgradi investitora „Agrohim“, prodavao zainteresovanim kupcima, a dobijeni novac, u iznosu od 116.573.065 dinara, nije uplatio na račun preduzeća „Energosistem Čorugić“. Takođe, sumnja se da je A. Č. novac od prodaje stanova, u iznosu od 223.905 evra predao J. S., kao fizičkom licu, bez pravnog osnova i evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća, i tako izbegao obračun i plaćanje poreza u iznosu od 25.692.869 dinara, za koliko je oštetio budžet Republike Srbije.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Protiv jedne osobe biće podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja. Sumnja se da je on, na ime prodaje stana, od kupca uzeo iznos od 13.130 evra, koji nije uplatio na račun preduzeća „Agrohim“, već je novac predao D. K., bez evidentiranja i plaćanja poreskih obaveza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *