Valentin ili Trifun

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Srđan Stojiljković

srdjan-stojiljkovicPostoji jasna dilema čemu se prikloniti 14. februara… Slavljenju vina i ostalih proizvoda od grožđa ili uzdizanju ljubavi. Naizgled, odluka je laka. Ta, Sveti Trifun je, zaštitnik vinove loze, vinogradarstva i vina. Valjda. Tako bi odgovorili tradicionalisti, a kako nezvanični podaci govore to je gotovo 80 procenata muškog življa u Srbiji. Nema šta. Većina.

Sličan odgovor se može očekivati i od onih drugih. Manje tradicionalnih tipova, ali takođe potpunih muškarčina. Razlozi su isti. Gotovo isti.

Ipak, činjenica je da će i najtvrđi branioci pravoslavlja tog jutra jednim okom gledati u nivo razočaranosti svoje dragane. Ili će imati makar malecnu grižu savesti. Mnogi će i bez pitanja odgovarati da bi trebalo poštovati našeg sveca. Zaista. Dosta im je više tih zapadnjačkih šarenih laža. Moramo braniti naše. I bla bla.

A sve zbog tog razočaranog ženskog pogleda, ili zbog upadljive i lepljive tišine koja tako bolno odzvanja iz slušalice telefona, umesto razdraganog cvrkuta. Upali se sijalica, pa se onda brzo otvaraju zamandaljene fioke u glavi… Šta? Šta? Dan zaljubljenih! A, daaaaaa!!! Tačno sam znao.

Zaboravnost i tradicija. Ubitačna mešavina. Prekomerna doza ubija radost narednih dana. Zašto uopšte muškarci zaboravljaju važne datume koji imaju veze sa njihovim lepšim polovinama? Sa druge strane, odlično pamte datum kada je igrano finale njihovog omiljenog tima. Takođe, savršeno planiraju datum gledanja važne utakmice Lige šampiona.

Uostalom, ko je taj Valentin?St-Valentine-Kneeling-In-Supplication

Legenda kaže da je Valentin, mučenik iz 3. veka nove ere, venčavao regrute bez saglasnosti imperatora Klaudija Drugog. Smatralo se da su neoženjeni muškarci bolji ratnici od onih koji imaju žene i porodicu, pa je bilo zabranjeno venčavati ih. Valentin je to činio u tajnosti. Pošto je otkriven, imperator je naredio da ga ubiju, što je i učinjeno 14. februara 269. godine.

Po toj istoj legendi, Valentin je pred smrt poslao slepoj tamničarevoj ćerki pismo u kojem se nalazio safran i zahvalnost na njenoj ljubaznosti. Onda se desilo čudo jer je ona progledala posle tog njegovog čudotvornog pisma. Otud običaj slanja ljubavnih pisama na Dan zaljubljenih.

Dan Svetog Valentina je prvi put sa romantičnom ljubavlju povezan u četrnaestom veku, u vreme popularnosti tzv. kurtoazne ljubavi (L’amour courtois). Takođe, Šekspir u Hamletu pominje dan ovog sveca. Od devetnaestog veka ovaj praznik obeležavaju svi oni koji su zaljubljeni, i sve manje ima veze sa religijskom dogmom. Nalik internacionalizaciji Deda Mraza (Sveti Nikola).

Savremena obeležja Dana zaljubljenih su crveni srcoliki pokloni, igračke ili figure u obliku Kupidona i buketi cveća. Muškarci se gnušaju svih tih slatkastih i crveno obojenih poklona. Pisma se odavno ne pišu, a poslati čestitku i-mejlom je potpuno smešno, imajući u vidu sva ona svetleća i probodena srca koja se tako ranjena mrdaju i skaču. Otud pitanje: Čemu sve? Koja je svrha?

Muškarci, ti večiti mali nestašni dečaci, odjednom postaju pragmatični i nepokolebljivi. Svi ti dani i datumi! O, Bože! Treba to pohvatati! Uostalom, ako ljubav postoji, nisu bitni datumi.

Ipak, na taj dan možemo videti gomilu muškaraca, koji kao zombiji prolaze gradom i nose u svojim rukama otpadnicama neke crvene kerefeke i bukete okrenute naopako (kako drugačije?). To je cena koja se ipak mora platiti. Dobro je da je zima pa je lako gurnuti bradu u šal. Ne zbog blama, nego onako.

tumblr_mjmhwrFmIq1rk4zcfo1_500A devojke ko devojke… Uglavnom će poštovati izbor svojih jačih polovina. Iako unapred znaju da će dobiti objašnjenje tipa pravoslavlje ili smrt, dan ranije će kupiti poklončić svom draganu. I biće srećne zbog toga. Sa puno pažnje će odabrati pravi poklon; usput će primetiti dobre cipele ili haljinu pa će dobiti ideju za neku kombinaciju, sešće na kafu sa drugaricama i glasno će komentarisati poklone koje su kupile.

Potajno će se nadati da će baš ove godine njihov voljeni biti pravi muškarac. Galantan i pažljiv. Svakako će biti razočarane na pomen vinogradarstva i zaštitnika. Na bilo koji izgovor. Nije poklon razlog tome. Mada i poklon. Poklončić. Da ih se seti onaj pravi. Da se oseti važnom i voljenom. Ko uopšte misli na crkveni kalendar?

Žena je sazdana od ljubavi. Njome se hrani i njoj hrli. Biti voljena. To je jasna potvrda da je posebna i privlačna. Zaljubljene oči koje gledaju u nju su njeno najtačnije ogledalo. Istina. Zato su njoj bitne godišnjice, osmi mart, dan zaljubljenih… Svi dani. Ali ovi posebni dani su, onako, baš bitni.

U muškom društvu je hit fora, prepotopska ali dobra, koja koristi dvosmislenost našeg jezika, pa će na pitanje: “Šta ćeš uzeti ženi Sveti_Trifunza Osmi mart?”, uslediti odgovor: “Sto evra!”. Fora koja ženama uopšte nije smešna. Ne znam zašto? Mene uvek nasmeje.

U svakom slučaju, treba svakodnevno pokazivati ljubav, pa i na dan kada se pada Trifun ili Valentin, kako vam drago. Možda za nijansu više nego običnim danima. Makar spojili vino i ljubav. To svakako ide. Ali svakako obradujte onoga kome je bitno da ga baš vi obradujete. To je valjda ljubav. I baš na taj dan. Ako to godi nekome koga volite… Budite galantni i pažljivi. Isplati se.

Ja ću svakako proslaviti Valentina, čvrsto sam odlučio. Nema sile da bude drugačije. Za svaki slučaj, vezaću crveni končić oko kažiprsta. Da ne zaboravim. A crkveni kalendar i onako nisam kupio ove godine.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *