Vandalizam: Oskrnavljen grob muzičke legende – Šabana Bajramovića

Grob muzičke legende iz Niša, Šabana Bajramovića oskrnavili su za sada nepoznati lopovi koji su ukradene mesingane i metalne stvari s njegove humke verovatno već prodali u nekom od obližnjih otpada. Sa Bajramovićevog groba, nestale su mesingane vaze za cveće, delovi ograde, lajsne oko spomenika i kugle na stubovima.

Grob Šabana Bajramovića
Grob Šabana Bajramovića

I što je najgore, to se ne događa prvi put jer su zbog sličnog lopovluka iz uprave Novog groblja nekoliko puta zvali policiju.

Ovde nije reč ni o kakvoj nameri ili šteti nanetoj na nacionalnoj bazi ili mržnji. Reč je o klasičnom lopovluku. Nije oskrnavljen samo grob poznatog pevača Bajramovića već još nekoliko humki oko njega gde su ukradeni slični predmeti. Ovo nije prvi slučaj i u nekoliko navrata smo prijavljivali policiji koja traga za lopovima – kaže Igor Jovanić.

Pored Šabijevog groba zatičemo poslovođu građevinske operative, Radeta Rašovića.

Imamo čuvarsku službu koja čuva 70 hektara groblja, ali lopovi se provuku kroz ogradu. Nedavno smo ih iznedaili dok su bežali sa ukradenim metalom sa grobova. Jedan je uhvaćen i predat policiji. To je nečuveni vandalizam – kaže Rašović.

Grob Šabana Bajramovića
FOTO: Gradjanin.rs

Na Bajramovićem grobu ostali su neoštećeni stubovi koje lopovi nisu mogli da iščupaju i lanci tako da ostaje opasnost da se lopovi vrate sa bilo kojim alatom i da to odnesu.

Ovaj vandalski čin najteže je sigurno pretrpela porodica poznatog pevača koji je preminuo u 73. godini. Šaban Bajramović bio je od svetski priznatih stručnjaka proglašen jednim od najboljih deset jazz glasova u muzičkoj istoriji, a snimio je 20 albuma. Nišlije su mu podigle spomenik kod amfiteatra na niškom keju, a po njemu je nazvana i jedna ulica u naselju Trošarina.

M.S.

2 Comments

  1. a i ostali pokojnici kojima su ukradeni slicni predmeti su isto zasluzni za svoje porodice zato hitna krivicna prijava protiv direktora groblja koji naplacuje za odrzavanje i cuvanje groblja unapred i to sa pretnjom ko ne plati bice eskumiran sta radi javni tuzilac a sta gradonacelnik

  2. Немој само после да буде да је ово дело инспирисано некаквом расном нетрпељивошћу или да су Роми опет мета неких тобожњих напада. Зна се добро ко по граду и околини краде шахте, месинг, бакар и сл. Биће да је ово дело ауто-шовинизма. А Шапкету свака част. Он да је жив, он би им сам скинуо те украсе и дао им.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *