Vaterpolo klub „Nais“: Ma kome još u Nišu treba sport?

I dok su se prethodnih godina zahvaljivali predsedniku i Vladi Srbije na pomoći, iz Vaterpolo kluba „Nais“ sada kažu da je i ta pomoć na početku 2024. godine izostala, a iz gradskog budžeta za sport koji je za gotovo dve trećine manji nego pre 4 godine, niški sport nikako ne može da preživi. Kažu da je gledano iz ugla trenutne i aktuelne gradske vlasti i gradonačelnice Niša, sport nevažan i podsećaju na njenu izjavu koju je gotovo sa ponosom isticala „da može da se nosi sa epitetom grobara niškog sporta“.

Iz VK „Nais“ smatraju da epitet grobara niškog sporta Dragani Sotirovski, nakon duge četiri godine vladavine u Nišu sasvim opravdano pripisuju ne samo niški klubovi, već i šira sportska javnost i svi ljubitelji sporta. Kažu da i ovoga puta neće ostati nemi na sva dešavanja vezana za sport u Nišu i da će pokušati da stanu u njegovu odbranu.

„Pozivamo i ostale sportske kolektive, sportiste iz pojedinačnih sportova i sportske radnike da i oni podignu svoj glas u odbranu sporta. U ime kompletnog niškog sporta, čiji se temelji nerazumnom politikom grada sistematski potkopavaju i ruše, mi iz VK NAIS-a ne znamo za neki drugi grad u Srbiji koji se iz petnih žila upinjao i uspevao da obezvredi sve dosadašnje napore kako Predsednika Srbije tako i Vlade Srbije da se pomogne sportu. I dok je zahvaljujući toj pomoći sport u Nišu prethodnih godina nekako opstajao, moramo da kažemo da je i ta pomoć na početku 2024. godine izostala.“ – kažu iz VK „Nais“.

Dodaju da je u Nišu budžet za sport smanjivan iz godine u godinu i da se došlo potpuno očekivano do tačke od koje nema dalje. Ako se ništa ne promeni, kažu da će i preostali niški superligaši među kojima je i Vaterpolo klub Nais morati jesenas da kažu zbogom aktivnom takmičenju i posle godina i godina prvoligaškog kontinuiteta istupe iz liga.

„Verujemo i znamo da nijedan sportski kolektiv u Nišu u ovom momentu nema budžet da pripremi narednu sezonu i to uprkos tome što su prosečni ugovori i trenera i igrača izuzetno skromni i verovali ili ne ponekad daleko ispod prosečne zarade u republici Srbiji. U Nišu to kao da nikoga ne zanima.  Čak se ni sudbina dodatnih 30 miliona dinara namenjenih sportu više ne pominje pa se ne zna da li će, kada, kako i kome biti dodeljena“ – navodi se u saopštenju kluba.

Zaključuju da je Niš oduvek bio grad sporta i da se nadaju da će njihovi napori i apel uroditi plodom i da će se oni koji treba najviše da brinu o sportu dozvati i prepoznati aktuelnu situaciju, i da će konačno doći kraj propadanja sporta u Nišu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *