Verbiću, ne teraj građansko vaspitanje i veronauku na biro rada!

Radule Perišić
piše: sociolog Radule Perišić

Ne prođe dan, a da me ministar Verbić ne zadivi nekom svojom dubokoumnom i stručnom izjavom. Divim se tom čoveku koji ima dojam da živi u idealnom društvu koje obitava manjkom radne snage i u kome se poslovi nalaze preko noći. Tako me je i jutros zadivio sa ekrana mog retro televizora, izjavivši da nedostaje kadar koji može da predaje Građansko vaspitanje i Veronauku.

Prosto sam se obradovao tome, pomislih to je odlično, imaće mesta i fonda za moje kolege sa biroa a i ja ću valjda da uhvatim koji čas da održim. Ovo uzbuđenje me kratko držalo jer se setih da je zabranjeno zapošljavanje u državnim institucijama, a prosveta je jedna od njih. Naš ministar je našo idealno rešenje zašto bi smo otvorili zapošljavanje novog kadra kad bi mogli lepo da ukinemo predmete, koje doduše deca i ne uče.

Jednom prilikom sam dobio informaciju da na Niškom zavodu za zapošljavanje sedi 74 diplomirana sociologa, čije diplome su danas prevedeme u master zvanja. Od tada znam da je još njih diplomiralo pa se i taj broj popeo. Pouzdano znam da je i u drugim gradovima situacija što se tiče ovog kadra jako loša. Pa ako ministar nije znao studije Sociologije nisu nimalo naivne. To je kompleksna nauka koja se bavi društvom i društvenom strukturom. Pored naučnog dela ovaj kadar je osposobljen i da predaje, vodi nastavu i radi sa mladima svih starosnih dobi. Međutim izgleda da je to sve džabe, diplomirani sociolozi, rade po kafićima, voze taksije, rade na građevini i masu toga što im ne spada u opis posla. Mada i to je neki rad sa ljudima možda i ministar na to tako gleda.

knjige

Potenciram sociologe jer građansko vaspitanje je ustvari sociologija, odnosi u građanskom društvu su sociološka pojava, a i po planu i programu je jako slično sa predmetom Sociologija a jednim delom se oslanja na Ustav i prava građana koje takođe predaju sociolozi. Verovatno zbog manjka kadra danas Građansko vaspitanje predaju hemičari, ekonomisti, biolozi, srbisti i mnogi drugi, veoma malo onih koji su za to školovani i kojima je to struka. Veronauka nije daleko od prethodno pomenutog predmeta, da pomenem da se danas pod imenom tog predmeta održava verska nastava u školama a ne nauka o verama. Kovanica „Veronauka“ je potekla od naučne oblasti koja se zove Nauka o verama a veći njen deo je oslonjen na Sociologiju religije, koju takođe dobrano izučavamo na katedrama Socioloških studija. Pa je takođe prirodnije da taj predmet predaju sociolozi, a ne sveštena lica kojima je pored parohijskih obaveza a i plata, nametnuto još i da predaju u školi i dodato im još jedno primanje.

Upravo zbog svega iznad navedenog, zbog ljudi koji sede na birou, kao statistička brojka u evidenciji nekih prašnjavih knjiga, zbog nauke koja je u našem društvu gurnuta u zapećak, sam se obradovao da je manjak kadra koji može da predaje ova dva sporna predmeta. Međutim činjenica koju je ministar, sa početka teksta, takođe naveo, da je u prosveti 10000 hiljada viška zaposlenih, da su nužna otpustanja, da se u školstvu ne planiraju nova radna mesta, su mi razbile oduševljenje, o manjku radne snage, koje sam imao u prvom trenutku.

Pa kada je tako što da ne ukinemo predmete, nema nastavnika matematike ukinimo je, nema nastavnika srpskog ukinimo i to, i tako redom šta zahvali ukidaj. Zašto lepo ne ukinu i škole? Uštedećemo u fondu, ko hoće da uči, uči će za sebe, ko neće ne mora.

Zato ministre razmislite o predlogu da se škole konačno ukinu, to što smo se mi obrazovali i sticali neka znanja i zvanja biće naša lična satisfakcija, prebolećemo to, kada napunimo dovoljno godina i zaboravićemo da smo to radili. Vi ćete uštedeti novac u budžetu jer neće se više odvajati za rupu bez dna koja i onako u ovoj zemlji nema svrhu.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *