Video poziv: Vlatko Stefanovski 8. jula u Nišu!

Najveća gitarska zvezda bivše Jugoslavije, Vlatko Stefanovski, virtuoz na gitari bez premca, koji je ogromnu slavu i kultni status stekao sa legendarnim makedonskim bendom „Leb i sol“, nastupiće ove subote, 08. jula u Nišu sa svojim triom, koji pored njega čine: Đoko Maksimovski (bas gitara) i Dejan Milosavljević (bubnjevi). Koncert će biti održan u dvorištu Univerziteta (Banovini) sa početkom od 21 sat.


Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 900 dinara mogu se kupiti u CD Sound music shopu (na samom kraju novog podzemnog prolaza), Energy music shopu (TPC Kalča-prizemlje), Vintage shopu (Davidova 9), turističkoj agenciji Big Star (Cara Dušana 65) i pivnicama Nemir (ObilićevVenac 35) i Ministarstvo (VojvodeVuka 12). Na dan koncerta će koštati 1.000 dinara.


Legendarni gitarista u okviru aktuelne turneje promoviše studijsko ostvarenje “Seir”, iz 2014. godine. Ovaj album je u Makednoniji proglašen za album godine i dobio je prestižno priznanje ”Zlatna bubamara”.

Vlatko sa svojim triom u Nišu nije nastupao punih 7 godina, a za 08. jul najavio je koncert koji će trajati preko dva sata. Na repertoaru će se pored nekoliko pesama sa poslednjeg albuma, naći i svi najveći hitovi Vlatka Stefanovskog i grupe Leb i sol, kao što su: “Čuvam noć od budnih”, “Jovano, Jovanke”, “Uči me, majko, karaj me”, “Kao kakao”, “Čukni vo drvo”, “Skopje”, “Makedonsko devojče”, “Mamurni ljudi”, “Gipsy song” i druge.

Stefanovski je pozvao ljude na veliki koncert u Banovini i nada se dobrom vremenu, dobrom zvuku i dobrom raspoloženju: ”Želeo bih da vam najavim da 08. jula dolazim na veliki koncert u Banovini sa mojim triom i verujem da ćemo imati dobro vreme, dobar zvuk, dobro raspoloženje i da ćemo svi zajedno provesti jedno nezaboravno veče, a do tada veliki pozdrav!”.

Vlatko je počeo da svira gitaru sa 13 godina, a već sa 18 godina osnovao je grupu Leb i sol koja je ubrzo postala jedna od najvažnijih i najpopularnijih rok grupa bivše Jugoslavije, vešto kombinujući makedonsku tradicionalnu muziku i savremeni rok.

Nakon raspada grupe Leb i Sol, Vlatko Stefanovski od sredine devedesetih razvija vrlo uspešnu solo karijeru, snima albume „Cowboys & Indians“, „Sarajevo“, „Vlatko Stefanovski trio“, „Kula od karti“, „Thunder from the blue sky“, sa sjajnim gitaristom Miroslavom Tadićem snima albume „Kruševo“, „Tretamajka“, „Live in Belgrade“ i „Live in Zagreb“.

Poslednjih nekoliko godina Stefanovski je stvarao muziku za film, teatar i balet, svirao i snimao širom sveta sa vrhunskim izvođačima kao što su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Gibonni, Jan Akkerman, Theodosii Spassov, Stefan Milenković, KudsiErguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin i mnogi drugi.

Vlatko je veoma poznat po svojoj neverovatnoj gitarskoj tehnici, jer stvara bogat zvuk ispunjen imaginacijom i jednostavnošću. Zahvaljujući virtuoznosti i sklonosti ka zanimljivim improvizacijama, šarmantnom pristupu balkanskoj muzici i neiscrpnoj energiji kojom pleni već decenijama unazad, Vlatko Stefanovski se smatra osnivačem etno roka.

Dobitnik je mnogih nagrada, kao što su: Estradna nagrada Jugoslavije, nagrada za životno delo “Trajne vrednosti Makedonije”, Sterijina muzička nagrada za predstavu “Oslobođenje Skoplja”, tri nagrade “Zlatni gramofon” na festivalu “Mesam”, povelja grada Čikaga i mnoge druge.

Sa svojim „Vlatko Stefanovski Triom” nastupao je širom sveta, a 2007. godine postao je i počasni doktor u oblasti umetnosti na Univerzitetu „Sv. Kiril i Metodij” u Skoplju.

mediapress

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *