Viši sud u Nišu usvojio dve žalbe opozicije, na potezu GIK

Viši sud u Nišu prihvatio je dve žalbe koje je Gradska izborna komisija okarakterisala kao nerazumljive i naložio GIK-u da ponovo razmotri prigovore i donese nova rešenja. GIK ima 10 dana da o tim prigovorima koji su odlukom Višeg suda postali razumljivi, ponovo odluči.

U pitanju su žalbe na izborni materijal na biračkim mestima 25 na Paliluli i 50 na Medijani, koje je GIK odbio kao „nerazumljive“. Članica pravnog tima koalicije „Biramo Niš“ Dragana Milutinović kaže da je u presudi Višeg suda navedeno da su prigovori ipak razumljivi.

„Viš sud je usvojio žalbe koje se odnose na rešenja GIK-a na naš prigovor za biračko mesto broj 50 u Medijani i prigovor za biračko mesto broj 25 u opštini Palilula, za koja je traženo prebrojavanje glasova zbog neslaganja između broja glasova u zapisnika i u biračkoj kutiji“ – rekla je Milutinović.

Iz suda navode da je dužnost Gradske izborne komisije bila da podnosioca prigovora obavesti na koji način da uredi podneti prigovor, kao i da im nije jasno zašto je GIK prigovore okarakterisala nerazumljivim. Ukoliko GIK donese rešenja ista kao i prethodna, naglašava Milutinović opozicija ponovo ima mogućnost žalbe.

Predstavnici četiri opozicione liste podneli su ukupno 36 prigovora na izborne nepravilnosti i osamnaest žalbi na odluke Gradske izborne komisije na odluke o tim prigovorima, koje su upućene Višem sudu.

Na jučerašnjoj konferenciji predstavnici ujedinjene opozicije tražili su da se na dva biračka mesta ponove izbori jer kako tvrde, postoje nesumnjivi dokazi da je prekrajana izborna volja građana. Ističu da su na dva biračka mesta prepravljani glasovi, kao i da glasači koji su glasali van biračkog mesta nisu koristili formulare koji su bili propisani zakonom.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *