[VEST DANA] Višnjić podneo ostavku, Cvijan novi predsednik reformista

aca visnjicPredsednik Reformističke stranke, dr Aleksandar Višnjić povukao se danas sa ove funkcije, a novi lider reformista je Vladimir Cvijan, donedavno visoki funkcioner naprednjaka i jedini protivkandidat Aleksandru Vučiću u trci za prvog čoveka SNS-a.

Budući da je Cvijan narodni poslanik, Reformistička stranka od danas je i zvanično  postala parlamentarna stranka.

Višnjić se na današnjoj Skupštini reformista zahvalio članstvu na dosadašnjoj „nesebičnoj i bezrezervnoj podršci“ i najavio da se na ovaj potez odlučio kako bi transformisao i ojačao stranku.

– Verujem da je u Srbiji moguća jedna drugačija politika, a mi smo drugačija stranka od svih postojećih. Želim ličnim primerom da pokažem da smo moderna, a ne liderski-orijentisana politička grupacija, koja će se svim snagama boriti da se stvari u Srbiji pokrenu sa mrtve tačke – izjavio je Višnjić koga su delegati ispratili aplauzom.

Višnjić će ubuduće obavljati funkciju zamenika predsednika stranke.

– Dragi prijatelji, čestitam vam ulazak u parlament, obratio se reformistama Cvijan, koji je najpre jutros i formalno potpisao pristupnicu, a zatim je na predlog predsedništva Reformističke stranke izabran za novog predsednika.

Vladimir-CvijanU svom prvom obraćanju, novi predsednik reformista izjavio da republički izbori neće biti raspisani jer se tome protivi međunardona zajednica. On je optužio aktuelnu vlast da je „diktatorska i nedemokratska“ .

– Svi ste svedoci da nema investicija, da sve stoji, a stanje u Srbiji je svakim danom sve teže. U Srbiji vlada diktatura, ali se nedmokratskokm režimu bliži kraj. Umesto obećanog Srbija je od Vučića dobila masovna otpuštanja, povećanje poreza i zabranu zapošljavanja u narednih dve godine. Umesto investicija medijske najave, umesto slobode medija – „potpunu medijsku blokadu i satanizaciju“, a umesto fer izbora – „batinaše, crne džipove, kupovinu glasova“.

Cvijan je najavio da će Reformistička stranka učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u Beogradu.

– Reformistička stranka od danas ima više od 100 odbora širom zemlje, uključujući odbore u svakoj beogradskoj opštini. Od regionalne stranke, prerastamo danas u parlamentarnu stranku sa članstvom širom Srbije, rekao je Cvijan.

Vladimir Cvijan rođen je u Beogradu 1976. godine. Diplomirao je 1999, a magistrirao 2004. godine na Pravnom fakultetu.

Od oktobra 2004. bio je angažovan kao konsultant za poslove stručne analize iz oblasti prava za potrebe Kabineta predsednika Borisa Tadića i kao sekretar Pravnog saveta predsednika Srbije.

U februaru 2008, posle ponovnog izbora Borisa Tadića za predsednika, imenovan je za savetnika, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara.

Zbog, prema njegovim rečima, neslaganja oko reizbora sudija, marta 2010. napušta Predsedništvo, a već narednog meseca pristupa Srpskoj naprednoj stranci, koju je napustio  krajem prošle godine.

„U atmosferi straha, pritisaka, medijske blokade, zastrašivanja i pretnji hapšenjima besmisleno je očekivati fer kampanju te povlačim kandidaturu za predsednika onoga što je ostalo od SNS“, naveo je tada Cvijan u pismu Predsedništvu SNS, koje je dostavio i medijima.

Cvijan je izrazio uverenje da SNS nema budućnost i da će „mnogi simpatizeri, iskreni članovi i glasači prepoznati potrebu stvaranja nove snage“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266