„Vođa“ u Nišu

Na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, u nedelju 11. decembra, gostovaće predstava „Vođa“ po tekstu Radoja Domanovića a u adaptaciji i režiji Bojana Jovanovića.

Scena iz Vođe
Scena iz Vođe

Predstava u produkciji Udruženja građana „CUG“ i Omladinske scene pozorišta „Bora Stankovć“ iz Vranja, deo je projekta „Školsko pozorište“ i namenjen je pre svega srednjoškolcima i mladima, ali i ostaloj publici.

U okviru projekta, kroz zajednički rad sa mentorom, grupa mladih ljudi aktivno učestvuje u stvaranju pozorišne predstave, dok nakon izvođenja iste, sa vršnjacima i profesorima iz gradskih srednjih škola razmenjuje utiske i vrši analizu izvedenih dela.

O samoj predstavi redilj kaže: „Ideja da se adaptira i na scenu postavi „Vođa“, Radoja Domanovića, nekako se nametnula sama. Počev od činjenice da je kult vođe sveprisutan u Srba do obeležavanja 120-to godišnjice od postavljanja prve pozorišne predstave u Vranju, koju je, da podsetim, sa vranjskim gimnazijalcima postavio upravo Radoje Domanović.

Da li nam je potreban Vođa? Zašto? Kakav Vođa? Da li ćemo i kada prestati da se bavimo Vođama i početi da mislimo o sebi? Svejedno da li ih gradimo ili rušimo, mi se bavimo njima, a ne nama samima. Kolektivno stanje će uvek biti u skladu sa stanjem dominantnog vođe, a dok mi to shvatimo prođe život. Prođu dva života ako krenemo od Domanovićevog doba. prođe večnost, ako krenemo od postanka našeg naroda….“

Predstava Vođa je najnagrađivanija omladinska predstava u Srbiji u 2016. godini, sa šet pobeda na sedam festivala, uz 30-ak osvojenih nagrada.

Karte za predstavu „Vođa“ mogu se kupiti na blagajni pozorište po ceni od 200 dinara.

M.P.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *