Vojska i policija na granicama s Makedonijom i Bugarskom zbog migranata i švercera

Vlada Srbije zasedaće večeras u 21 sat kada će biti odlučeno da li će se i u kojoj meri izvesti Vojska i Policija na granicama s Makedonijom i Bugarskom, preneo je Radio Beograd u večerašnjim vestima. Kao razlog navodi se povećan ilegalni ulaz migranata kojima se ne dozvoljava ulaz u Evropsku uniju. Na drugim državnim medijima sa nacionalnom frekvencom, ova vest nije objavljena. O ovoj temi je i mandatar za sastav Vlade, Aleksandar Vučić govorio na sednici Biroa za bezbednost.

Tvrdjava-vojska1
foto: Ivan Mihajlović

On je naveo da je migrantska kriza trenutno je najvažnija tema sa kojom se Srbija susreće.

Od jutros u sedam sati na teritoriji Srbije registrovano je 2.699 lica, od toga preko 85 odsto iz Avganistana i Pakistana i veoma mali broj lica iz Sirije.Imamo situaciju u kojoj lica iz Avganistana i Pakistana nemaju nijednu šansu da budu primljeni u Evropsku Uniju, a preko naše teritorije su došli do granica EU. Srbija je primorana da zaštiti svoje nacionalne i državne interese. Stoga je jednoglasno uz saglasnost predsednika Republike, Biro za koordinaciju službi bezbednosti usvojio predlog da se, u skladu sa članom 39 zakona o odbrani, formiraju zajedničke snage vojske i policije, koje će zaštititi granice od migranata i ilegalnih aktivnosti krijumčara migranata – rekao je Vučić na sednici Biroa za bezbednost.

Vucic-u-poseti-fabrici
Mandatar za sastav Vlade Srbije, Aleksandar Vučić

Za formiranje zajedničkih snaga vojske i policije potrebna je saglasnost predsednika Republike u pisanom obliku.

Srbija, kao ni do sada neće ni u buduće zatvarati granice. Zajednički timovi vojske i policije služiće za zaštitu granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, kao i zaštite od ilegalnog i kriminalnog ponašnja srpskih i tuđih krijumčara ljudima, kazao je Vučić. Te mere biće sprovođene bez upotrebe sile, bez podizanja zidova i ograda, ali bićemo veoma oštri prema građanima Srbije, koji misle da kriminalom mogu da steknu veliku prpotivpravnu korist čineći najlošije stvari protiv svoje države i naroda“, rekao je Vučić.

Postoje prihvatni centri i jasna procedura za svakoga ko azil bude tražio.

Tu nam je procedura oko 30 dana, sa minimalnim šansama da azil i dobiju. A oni, koji ne izraze zahtev, biće prem predviđenim zakononskim procedurama udaljeni sa naše teritorije“, rekao je Vučić. Naš je posao da i dalje tražimo od Evropske unije sveobuhvatno rešenje, očekujemo da to rešenje postoji, ali ukoliko pomoći ne bude, a svaki dan se taj broj povećava za oko 600, 700 „pomoći ćemo mi sebi“, rekao je Vučić. Neće biti kretanja bez dokumetatna. Biće obezbeđena puna sloboda kretanja građanima u Beogradu i u drugim gradovima, jer se, rekao je Vućić, zna gde su mesta za migrante. Videće se nešto više pripadnika snaga bezbednosti, nekih i sa psima, ali je to zalog naše sigurnosti, dodao je Vučić, a prenosi Radio Beograd.

Mandatar za sastav vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je, takođe, građane Srbije da ne putuju u Tursku, jer Vlada Srbije ne može da im garantuje bezbednost.

gradjanin.rs

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *