Vranjska Banja – Banja sa najtoplijom mineralnom vodom u Evropi

Vranjska Banja spada u jednu od najstarijih banja u Srbiji. Udaljena je 12km od Vranja, samo 5km od auto – puta Beograd – Skoplje i nalazi se na 3km od železničke pruge Beograd – Niš –Skoplje – Solun. Tek 2011.godine formirana je opština Vranjska Banja i u svom sastavu ima 9 mesnih zajednica. Prema popisu iz iste godine ima 11 711 stanovnika.

Nalazi se na 380m nadmorske visine , sa umereno – kontinentalnom klimom. Okružena je planinama Besna kobila, Pataria i Srpska čuka, čija bujna vegetacija štiti ovo područje od hladnih i jakih vetrova.

Ovo mesto je poznato po najtoplijoj mineralnoj vodi u Evropi od 96 stepeni celzijusa, dok na desetak izvora temperatura vode dostiže i do 110 celzijusovih stepeni. Osim toga,  voda je izuzetno lekovita. Uspešno se koristi za lečenje reumatizma, neuroloških oboljenja, ginekoloških i kožnih oboljenja, kao i za lečenje bolesti organa za varenje. Zavod za rehabilitaciju i lečenje reumatizma otvoren je 1971. godine, gde se u lečenju primenjuju savremeni terapijski postupci.

S obzirom na to da Vranjska Banja ima mnogo neiskorišćenih resursa, odlično je mesto za investiranje i ogroman turistički potencijal.

Predstavnici kineske kompanije „Betek“ i JP Uprava Banje potpisali su septembra 2016.godine Memorandum, na osnovu kojeg će ispitati geotermalni potencijal u Vranjskoj Banji. Planira se izgradnja elektrane koja će biti bazirana na obnovljivim izvorima energije.

Tokom leta ovde se održava poznata manifestacija pod nazivom „Banjsko kulturno leto“. U okviru ove manifestacije organizuje se takmičenje u pripremi starinskih i lovačkih jela, sajam vina, sajam meda, etno sajam, književne večeri i još mnogo toga.

gradjanin.rs

Medijski sadržaj „Dobro mesto za investicije“ sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Vranja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266