Vreme foliranja

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Nebojša Ozimić

ozimicO folirantima je najlepše i najtačnije pisao Momo Kapor, slikar među piscima i pisac među slikarima. Svi smo mi pomalo foliranti, znao je da kaže stari šmeker, samo što to neki priznaju za razliku od drugih koji su i brojniji. Nema ljudi koji su potpuno zadovoljni sobom niti ima osobe koja ne folira.

Nije Momo Kapor napisao kako nazvati situaciju kada se ceo jedan narod folira ali se odgovor sam po sebi nameće.

Srbi jesu folirantski narod i to je vrlo lako dokazivo.

s_1233383Evo malog podsetnika srpskih foliranja: kada kažemo da je higijena očajna i da se vraćaju bolesti 19.veka potežu se zlatne kašike i viljuške kojima su se koristili na dvoru kralja Milutina; kada prosvetni radnici zajauču da spadamo u najnepismenije nacije Evrope, ispovrnemo im Vuka Karadžića. Nikole Tesle se setimo kada nas pritisnu veliki narodi sa njihovim velikim umovima i dostignućima a sa njim u paketu idu Milutin Milanković i Mihajlo Pupin. Što nam je gore, to se bolje foliramo, skoro smo dodirnuli savršenstvo u ovoj umetnosti. Vrh svega je priča da smo nebeski narod kome niko ništa ne može.

FARMA2_ingame3Naravno, prosečan srpski intelektualac se uspešno folira da je to što potvrđuje prašnjava diploma dok činjenica da gleda “Farmu“ jasnije govori o njemu od bilo kog zvanja. Prosečan srpski intelektualac se folira da mu se gadi politika koja je “ u sve umešana“.

U suštini, taj srpski intelektualac već u džepu ima člansku kartu najmanje jedne političke stranke strpljivo čekajući svojih pet minuta.

Lekari su posebna vrsta. Oni zbog prirode svog posla imaju doživljaj sebe kao hodajućih bogova – kako drugačije mogu da zamisle sebe kada ih spopadamo sa svojim mukama koje oni rešavaju? Što se njih tiče, politika je njihovo drugo ja i prosto je nemoguće da se tu išta dogodi bez njihovog prisustva. Što je vreme luđe a sistem očajniji, lekari su više na ceni. Možete li da zamislite lekara koji je u politici a da ne želi da bude makar činovnik u ministarstvu zdravlja? I da li zaista očekujete da vam to priznaju?

Foliranti su uvek u modi i stoga su večni i svuda prisutni. Njih ne stvara situacija već ljudska potreba da budemo pametniji, lepši ili na bilo koji način superiorniji u odnosu na postojeće stanje. A vreme je takvo da nikada nije više pogodovalo folirantima.

Nemojte mi verovati na reč – osvrnite se…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266