Vučić u Nišu: Stiglo deset oklopnih automobila, stiže još naoružanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Nišu prijemu prvih deset izviđačkih oklopnih automobila BRDM-2MS iz Rusije i najavio da će do kraja godine iz te zemlje stići i drugo naoružanje koje je Srbija kupila ili koje je Rusija donirala.

Foto Kurir

Na svečanosti u kasarni „Mija Stanimirović“, Vučić je rekao da je reč o značajno unapređenim i remontovanim vozilima za koje Srbija nije morala ništa da plati, a koja su značajno unapredila operativne mogućnosti Vojske Srbije.

Vučić je rekao da će do kraja godine stići i četiri borbena helikoptera Mi-35, tri transportna helikoptera Mi-17, kao i dodatna vozila BRDM-2MS i tenkovi T-72.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je Rumunija zaustavila transport tih vozila Vučić je kratko odgovorio: „Jesu zaustavili dunavskim putem, ali ovo je palo s’ neba“.

Stići će… I ovo je stiglo uprkos protivljenju nekih… Ovo je nama potrebno za očuvanje suvereniteta i preventivno za onoga ko bi pomislio da ugrozi naš suverenitet. Mi nemamo osvajačkih planova, ovo nam treba samo da zaštitimo zemlju“, rekao je Vučić.

Vučić nije danas želeo da precizira na koji način je donacija ruske oklopne tehnike dopremljena u Srbiju, ali je naveo da je tu učinjeno u skladu sa zakonom i ugovorom koji je sklopljen sa tom zemljom.

O tome ne bih da govorim. Poštovali smo norme međunarodnog javnog prava i sve je bilo u skladu sa dogovorom sa Rusijom. Uspeli smo da ih dopremimo. Kako su i kuda došli, to je naša stvar“, rekao je Vučić novinarima nakon svečanog prijema deset ruskih izvidjačkih oklopnih automobila BRDM-2MS u Nišu.

On je dodao da nije arogantan i da ne izbegava konkretan odgovor na pitanje, ali da je važno da se zna da je sve u skladu sa zakonom i ugovorom.

On je zahvalio Rusiji na tom poklonu i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na podršci toj ideji.

Sada je moderno da se priča protiv Putina. Ja neću da budem moderan i popularan, ja ću da budem zahvalan Putinu“, rekao je on.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je njegova zemlja opredeljena za nastavak vojne saradnje sa Srbijom, kako bi se omogućilo da Srbija očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *