Vukova porodica traži da se premijer Vučić oglasi povodom presude za ubistvo

Viši sud u Nišu doneo je nepravosnažnu presudu da se Dimitrije Stevanović (21) osuđuje kaznom zatvora od 12 godina i šest meseci, s tim da mu se u kaznu računa i vreme provedeno u pritvoru. Stevanović je osuđen za ubistvo Vuka Stojiljkovića iz Niša, 10. februara 2014. godine.

Vladimir-Stanković1
Park Sveti Sava – mesto sukoba dva mladića

Sudija Višeg suda je pročitao presudu rekavši da su oni ranije imali neraščićene račune i da je te večeri Stevanović imao u džepu nož, sečiva desetak santimetara.

– Ušao je u kafić “Petra” u parku Sveti Sava, a onda je pozvao Stojiljkovića rečima “Hajde, izađi napolje”. Posle kraće rasprave, on je potegao nož i uboo četiri puta Stojiljkovića u predelu trbuha i vrata. Stojiljković je ranjen trčao preko Bulevara Nemanjića, kada je pao od zadobijenih rana. Stevanović je potom bacio nož u obližnji kontejner i otišao kod rođaka. Kada je čuo da je Stojiljković preminuo, on se prijavio policiji, rečeno je na sudu.

Zoran Jovanović, ujak ubijenog Vuka Stojiljkovića kaže da porodica nije zadovoljna presudom.

Zoran-Jovanović
Ujak ubijenog Vuka Stojiljkovića, Zoran Jovanović: Ako je sadašnji premijer rekao da je svirepo i brutalno ubistvo, zašto je postupak vođen po članu 113. a ne 114.

Porodica je apsolutno nezadovoljna presudom. Mi smo od samog starta tražili maksimalnu kaznu, u smislu prekvalkifikacije dela po 114. članu gde je zaprećena kazna od 15 do 40 godina zatvora. Smatrali smo tada i sada da javno tužilaštvo nije uvažilo sve aspekte za šta je bila sva javnost i po kome zakonu je trebalo da se sudi. Očekujem od republičkog javnog tužioca da se preispita zašto se postupak vodio po 113. A ne po 114. članu.

Takođe želim da istaknem činjenicu da je tadašnji potpredsednik Vlade, Aleksandar Vučić samo dva dana nakon ubistva Vuka Stojiljkovića okarakterisao da se dogodilo ubistvo na brutalni i svirepi način . On je tada rekao da će ubice biti izvedene pred lice pravde. On je kao šef svih bezbednosih službi imao neke konkretne informacije. Mi smo na neki način danas u sumnji da je zloupotrebio bol Vuka Stojiljkovića da bi osvojio apsolutnu vlast u republici Srbiji. Očekujemo od njega da se po pitanju presude izjasni, da uvaži porodicu, da objasni zbog čega je on to tada tako rekao ili ako ne želi to da uradi, mislim da bi trebalo da podnese ostavku. Zapravo ukoliko je svirepo i brutalno, zašto se postupak vodio po članu 113. a ne 114. Mi ćemo se žaliti na ovu presudu jer je poruka svega ovoga da svako može bezbedno da hoda gradom – rekao je Jovanović.

Predrag Tomanović, Stevanovićev advokat rekao je da će na presudu biti uložena žalba.

Predrag-Tomanović

To su ipak jako mladi momci, bili su u dva društva i na sudu nismo čuli motiv, ko je zadao prvi udarac, a ko poslednji. Ovde su bila dva momka koja drže do sebe. Uz svo žaljenje ovom epilogu, ali znate imate psihijatrijsko veštačenje gde se navodi gnev srednjeg stepena, a imate događaj koji ima svoj razvoj gde jedan poziva napolje, drugi prihvata. Posle toga počinje tuča. Toliko o prekoračenju nužne odbrane, toliko i o umišljaju. Biće uložena žalba, rekao je Tomanović.

gradjanin.rs

3 Comments

  1. Izgubljeni ljudski, mladi ljudski zivot se ne moze meriti brojem godina zatvora, ali je pravedna presuda satisfakcija za clanove porodice, prijatelje, ali i poruka za one koji bi posegli za istim nacinom fizickog obracunavanja. Zabrinut sam sto je poslata pogresna poruka, sto neki buduci izvrsioci najtezih krivicnih dela, prakticno nemaju cega da se plase, kada je rec o sudskoj kazni, ili je to samo privilegija bogatih i poliitcki povezanih porodica, sa kljucnim drzavnim aparatom ???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266