Za mesec dana Vlade Srbije i Albanije zajedno u Nišu

Zajednička sednica vlada Srbije i Albanije, uz prisustvo političkih predstavnika kosovskih Albanaca, biće održana za mesec dana u Nišu, saznaje RSE iz izvora bliskih vlasti u Beogradu.

160817-sastanakSRB-AL

Detalji sastanka još nisu utanačeni, ali za sada se pretpostavlja da na njemu verovatno neće učestovati predsednik Kosova Hašim Tači ili kosovski premijer Isa Mustafa, već neki nižerangirani kosovski politički predstavnici.

Delegaciju Albanije predvodiće predsednik vlade Edi Rama.

Susret u Nišu, koji je trenutno u fazi planiranja, inicirao je Beograd, a njegov koncept je da to ne bude samo dijalog država Albanije i Srbije, već i dijalog o odnosima Srba i Albanaca u regionu. Zbog toga će biti pozvani i politički predstavnici Albanaca sa Kosova.

Na ovom sastanku, kako je za RSE nezvanično rečeno iz izvora bliskih Vladi Srbije, učestvovaće srpski i albanski privrednici iz regiona, a ceo spisak svih učesnika, uključujući političke predstavnike sa Kosova, još nije definisan.

Sastanak u Nišu biće održan povodom saradnje na razvoju infrastukture, koja uključuje i zajedničku izgradnju autoputa Niš-Tirana, a koja podrazumeva niz projekata u regionu.

Jedna od glavnih tema ovog susreta je i jačanje privredne saradnje, a govoriće se i o odnosima Srba i Albanaca u regionu, rečeno je za RSE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa/Zoran Glavonjić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *