Za ubistvo Vuka Stojiljkovića smanjena kazna okrivljenom sa 12,6 na 12 godina robije

Apelacioni sud u Nišu smanjio je zatvorsku kaznu okrivljenom za 6 meseci, a za ubistvo Vuka Stojiljkovića – Nišlije čija je smrt potresla Srbiju. Usvajanjem žalbe branioca, Apelacioni sud preinačio je prevostepenu presudu i izrekao zatvorsku kaznu od 12 godina Dimitriju Stevanoviću (22) zbog ubistva studenta medicine Vuka Stoiljkovića (21), u parku Sveti Sava 10. februara 2014. godine, saznaju Večernje novosti.

Vuk-1-naslovna
Na slikama: Vuk Stojiljković – protest Nišlija protiv nasilja povodom ubistva studenta medicine

Presudom Višeg suda u Nišu početkom decembra prošle godine, oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela ubistvo, jer je, kako je rečeno, umišljajno lišio života Stoiljkovića i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i 6 meseci.

U presudi Apelacionog suda navodi se da se argumentovano provostepena presuda osporava žalbama branioca Stevanovića u delu odluke o kazni.

Provostepeni sud je pogrešno ocenio oteževajuće okolnosti, da mesto izvršenja dela i postojanje apstraktne opasnosti za veći broj lica zato što je kritične večeri imao nož – navodi se u presudi Apelacionog suda. – Istovremeno, minimizirao je značaj olakšavajućih okolnosti da je optuženi u vreme izvršenja krivičnog dela imao navršenih 19 godina života i bio u stanju mlađeg punoletnog lica, prenosi ovaj list.

Vuk-Stoiljkovic-1
Vuk Stojiljković

Na suđenju u Višem sudu, utvrđeno je da je Dimitrije Stevanović ubistvo izvršio sa direktnim umišljajem ispred kafea “Petar”, na trotoaru između zlatare “Stanimirović” i kafane “Biser”.

Ustanovljeno da je Stevanović sedeo u kafiću “Petar” sa tri maloletne devojke i dva mladića i iz džepa jakne, koja mu je bila odložena na stolici, uzeo nož na rasklapanje, dužine sečiva oko 10 centimetara…- Prišao je stolu za kojim je sedeo Stoiljković, koji je bio u društvu Katarine D. i Katarine K., i obratio mu se rečima: “Izađi ispred!” – obrazloženo je prilikom javnog izricanja prostepene presude.

Prvi je izašao Stevanović, a za njim i Stoiljković. Odmah po izlasku iz lokala započeli su fizički sukob, tokom kojeg je okrivljeni rasklopio nož koji je držao u ruci. Dok su bili okrenuti licem u lice, Stevanović je u kratkom vremenskom intervalu Vuku naneo četiri uboda u vitalne delove tela.

Bežeći od Stevanovića, Stoiljković je pretrčao Bulevar Nemanjića, do stambene zgrade 48a, gde je od zadobijenih povreda pao na trotoar.

Okrivljeni je trčao za nesrećnim Vukom, a po prelaženju ulice udaljio se sa lica mesta. Stevanović je došao do Ulice Ivana Milutinovića i iza vrtića “Slavuj” u kontejner bacio nož, kojim je ubio studenta. Zatim se vozilom “Kul taksija” odvezao do naselja Ledena stena u Nišu, gde se sastao sa trojicom prijatelja.

U vozilu jednog drugara se presvukao.

Potom je iz automobila, mobilnom telefonom Ilije Peličića, javio stricu Draganu Đokiću šta se dogodilo i gde se nalazi – navedeno je u obrazloženju presude. – Stricu je rekao da obavesti policiju gde se nalazi.

gradjanin.rs

1 Comment

  1. Ja razumem da ne mogu svi da budu pismeni i obrazovani,ali 12,6 alo…12,6 ..pa koliko je to …zar nije lakše 12 i po godina ili 12 godina i 6 meseci,ali 12,6 …gde ste culi za takvu terminologiju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *