Za zaražene HIV-om od 1. januara nema para

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv AIDS-a. Tom prilkom Institut za javno zdravlje Niš, u niškom Media centru održao je konferencija za novinare, na kojoj su govorili prof. dr Biljana Kocić, dr Čedomir Šagrić, Sandra Mančić iz udruženja “Sunce” i Natalija Jovanović predstavnica omladine JAZAS-a.

hiv

Načelnik Centra za promociju javnog zdravlja dr Čedomir Šagrić pozvao je sve građane da se posavetuju besplatno, i testiraju anonimno na HIV virus. Pravovremeno otkrivanje bolesti je uslov za normalan život.

“U toku “Druge evropske nedelje testiranja na HIV” vladalo je veliko interesovanje studenata. Za jednu noć su nestali svi testovi, iako je blo predviđeno da testiranje traje dva nana. Takođe treba istaći da su svi rezultati bili negativni, odnosno niko od studenata nije bio HIV pozitivan na brzi test krvi koji smo radili.” – izjavila je prof. dr Biljana Kocić. šev savetovališta za dobrovoljno i poverljivo testiranje IZJZ Niš.

Natalija Jovanović predstavnica JAZASA, istakla je da ova organizacija postoji u Nišu od 1995. godine. Cilj ove organizacije je prevashodno edukacija mladih o opasnostima koje nosi rizično ponašanje, odnosno o prevenciji.

“Organizacija JAZAS je finansira isključivo putem projekata. Ove godine nismo dobili sredstva za realizaciju niti jednog projekta, što je predstavljalo veliki problem u našem radu. Ipak mi nismo odustali, i sve naše aktivnosti svodile su se isključivo na entuzijazam članova organizacije. Pomoć smo dobili jednino od kancelarije gradonačelnika Niša, kao i od kancelarije za mlade, ali se ta pomoć odnosila samo na obeležavanje 1. decembra.” – izjavila je za Gradjanin Natalija Jovanović

Udruženje “SUNCE” se bavi problemima osoba zaraženih HIV-om. Za sedam godina koliko je trajao projekat, koji se ove godine završava, udruženje je pružilo pomoć 1340 osobama, što je znatno više od standarda koji su im postavljeni prilikom dobijanja sredstava za realizaciju projekta.

“Od 2015. godine psiho-socijalni servis za pomoć osobama zaraženih HIV-om neće imati sredstva za rad. Za održavanje servisa potrebna su minimalna sredstva, i ovom prilikom želim da uputim apel svim institucijama da pomognu koliko su u mogužnosti. Cilj centra je edukacija, a naša želja je da osobe zaražene HIV-om počnu da se ponašaju društveno odgovorno, i da ne doprinose širenju virusa.” – rekla je Sandra Mančić iz udruženja “SUNCE”.

Udruženje “SUNCE” je radilo uz pomoć Instituta za javno zdravlje, a Čedomir Šagrić je ispret IZJZ Niš obećao da će nastaviti sa pružanjem podrške, kao i da će pomoći u pronalaženju novih investicija. Nacionalna kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, održava se pod sloganom „Popunimo prazninu u znanju, prevenciji i podršci osobama koje žive sa HIV-om“.

I. Aćimović

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266