„Zaboravljena“ građevinska skela pre deset godina velika opasnost za građane

Skela u Milojka Lešjanina (klik za uvećanje)

Stanari sedmospratnice u centru Niša, u ulici Generala Milojka Lešjanina 48, već godinama žive u strahu za svoju, ali i za bezbednost svojih četvorotočkaša. Ogromnu građevinsku skelu, koju su pre čitave decenije neimari koji su radili na nadgradnji objekta „zaboravili“, nema ko da razmontira i skloni, jer nadležni organi, prema rečima stanara, odavno odgovornost prebacuju jedni na druge.

Dešava se da ljudi zaborave šešir, kišobran, naočare, telefon…ali građevinska skela površine od gotovo 400 kvadratnih metara, koja stoji uz fasadu u dvorištu zgrade u blizini Garnizone ambulante, za ljude koji žive u njoj, i dalje je nedokučiva misterija i opasnost koja „vreba iz vazduha“.

Radnici građevinske firme ( ime poznato redakciji), koji su montažnu skelu postavili još pre deset godina, a koja je trebalo da posluži majstorima da po ugovornoj obavezi renoviraju i spoljni izgled objekta, prema rečima vlasnika stanova, jednog dana su samo otišli, a do firme i vlasnika je, za sve ovo vreme, nemoguće doći.

Mi smo kao Skupstina stanara nemoćni, jer je skela ogromna i nemoguće je sakuputi novac da se ona ukloni, a kamoli sami da uzmemo stvar u svoje ruke i da je razmontiramo i stalno slušamo razna objašnjenja i izgovore, a skela stoji deset godina i za to vreme uništila je i oštetila mnoga vozila, a i mnogi stanovi su opljačkani, jer se lopovi tuda penju i ulaze u stanove, napisala je Jelena koja živi ovde u mejlu upućenom Građaninu, i dodala da stalno stahuju za svoju i bezbednost svoje dece.

U „žalbi“ ove Nišlijke stoji i da se osim metalnih delova, raspadaju i daske koje tu i dalje stoje, i da je već bilo slučajeva da umalo nisu padale na glave prolaznika. Tvrde da su godinama pokušavali sve da sa nadležnim organima reše ovaj problem, koji je, kako navode, očigledno tokom godina postao posledica sporosti birokratskog aparata.

Tragom informacija i redakcija Građanina postavila je pitanje nadležnosti u rešavanju ovog problema, i došla do saznanja da je za takvu vrstu problema nadležna isključivo građevinska inspekcija, koja je, kako se ispostavilo i rada da pomogne.

To jeste u našoj nadležnosti, a pošto stanari navode da nema investitora, potrebno je da predsednik dođe do inspekcije i da ukratko objasni u podnesku problem, nakon čega će slučaj preuzeti neko od referenata, izaći na teren i sačiniti zapisnik, pojasnio je Miroljub Stanković, sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove, i dodao da će nakon toga odmah preuzeti potrebne radnje.

N.Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *