Zadrugari na jugu Srbije dobili prva podsticajna sredstva

Dve novoosnovne zadruge sa juga Srbije – pčelarska zadruga „Be cooper“ iz Merošine i poljoprivredna zadruga „Zaplanjski zasad Gadžin Han“ potpisale su ugovor o dobijanju bespovratnih sredstava. Obe zadruge su u okviru projekta vlade za oživljavanje zadrugarstva „500 zadruga u 500 sela“ za unapređenje proizvodnje dobile po 50 hiljada evra.

Proizvodnja meda je velika šansa Srbije koja sada koristi oko 10% prirodnih potencijala, a ima mogućnosti da proizvede deset puta više meda. Novac je strogo namenski i trošiće se prema planu iz projekta, što će kontrolisati ovlašćena lica, kaže Saša Milosavljević iz Bee Cooper-a.

On takođe dodaje da je u planu da se obezbede košnice i vozilo za selidbu košnica kako bi se povećao prinos meda. Takođe smatra da bi realizacijom ovog programa pčelarska zadruga „Be cooper“ u prvoj godini, tačnije 2018. godine mogla imati već 320 košnica.

Projekat oživljavanja sela kroz zadrugarstvo pokrenut je pre četiri meseca a ovo su prva dva potpisana ugovora. Od 4700 sela, koliko ih ima u Srbiji, čak oko 1200 njih nestaje. Jedan od plana države da spreči izumiranje sela je upravo da novoformiranim zadrugama dodeli bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 evra.

D.N.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *