Žandarm optužen za pokušaj ubistva

FOTO: Narodne novine
FOTO: Narodne novine

Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv Stanka Stojanovića (32), pripadnika niškog odreda Žandarmerije zbog pokušaja ubistva, pišu današnje Narodne novine.

On se tereti da je 18. oktobra prošle godine, na kružnom toku na Bulevaru 12. februar, pucao na Nišlijku Anu Drenić, samo zato što mu se nije sklonila s puta.

Kako saznaje niški dnevni list, u optužnom aktu se navodi da je Stojanović „umišljajno pokušao da liši života oštećenu Anu Drenić jer je bio nezadovoljan njenom vožnjom“.

On je, krećući se Bulevarom 12. februar prema centru grada, svoje vozilo „fiat stilo“ postavio u paralelan položaj sa „tojotom korolom“ u kojem je bila Ana Drenić i iz neposredne blizine u nju pucao.

Prema navodima optužnice, hitac ispaljen iz pištolja „CZ 99“ kalibra devet milimetara marke „Para Luger“, pogodio je oštećenu u levo rame nanevši joj laku telesnu povredu u vidu ustrelne rane, saznaju Narodne novine.

Osumnjičeni policajac, koji je tada bio u civilu, pretekao je automobil kojim je upravljala Ana Drenić, navodno jer je presporo vozila, a zatim iz pištolja pucao na nju.

Ženu je metak pogodio u rame, a kako su tada pisali niški mediji, spasila ju je lajsna bočnog prozora koja je usporila metak.

Stojanović je nakon pucnjave pobegao, a zatim u auto servisu u Vranju pokušao da sakrije tragove napada, a uhapšen je pet dana kasnije.

Otkrivanju počinioca ovog nezapamćenog napada doprinela je činjenica da je Stojanović neposredno pre pokušaja ubistva, izazvao incident na obližnjoj benzinskoj pumpi, što je snimila nadzorna kamera, navodi niški dnevnik.

Iako registarski broj nije bilo moguće identifikovati, bila je poznata marka i boja vozila pa je policija prekontrolisala pet stotina automobila koji su odgovarali opisu, dok nije otkrila ono pravo.

Žandarm je na policijskom saslušanju najpre negirao, da bi, kada su mu predočeni dokazi priznao delo, te da nije imao nameru da nekoga ubije, već da je pištolj slučajno opalio. Prema njegovom objašnjenju, službeno oružje mu je bilo na sedištu suvozača, a on ga se mašio kako bi uplašio ženu čije mu je vozilo bilo na putu, jer se kretao velikom brzinom. Medjutim, kada se latio oružja, došlo je do slučajnog opaljenja.

Tužilaštvo je ipak ocenilo da su se u njegovim radnjama stekli elementi pokušaja ubistva. Prema Krivičnom zakonu, za delo izvršeno u pokušaju, može se izreći kazna koja je propisana kao da je delo učinjeno, što je u ovom slučaju pet do petnaest godina, ili ublažena kazna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *