Žandarmi drže oružje na gotovs i čuvaju Srbiju

Najnoviji događaji u Makedoniji gde su život u oružanim sukobima izgubila tri policajca, „alarmirali“ su srpske snage bezbednosti da podignu nivo bezbednosti na granici s ovom državom, a zbog opasnosti od bilo kog oblika terorizma. Danas je KZB obišao ministar policije Nebojša Stefanović.

zandarm
Žandarmi na zadatku

U Kopnenoj zoni bezbednosti postoji dovoljan broj baza Žandarmerije, kako bi njeni pripadnici ostvarili zadatak, saznajemo u Žandarmeriji. Obezbeđivanje teritorije i komunikacija na ovom osetljivom području se za sada nesmetano odvija. Broj baza se menja s vremena na vreme, a sada je uvećan posle aktuelnih dešavanja u Makedoniji. U redovnim okolnostima, u bazama se na po 15 dana nalaze pripadnici odreda Žandarmerije iz Niša, Kraljeva i Novog Sada.

Neumorni žandarmi, koji su stalno na gotovs, u patrolama dnevno pređu pešice i po petnaestak kilometara, a ono kratko vreme odmora provode u bazama, u barakama koje su sami napravili.

U Komandno-operativnom centru u Ristovcu iz minuta i minut se opservira sve što se dešava na jugu Srbije, nad delom Kopnene zone bezbednosti koji je u nadleženosti Žandarmerije.

Savremeni video-nadzor administrativne linije sa Kosmetom, ali i granice sa Makedonijom, omogućava da se sve „interesantne“ pojave primete u realnom vremenu, kako bi žandarmi blagovremeno reagovali.

Zandarmi na jugu Srbije 1

U svakoj od naših baza u Kopnenoj zoni bezbednosti su instalirane savremene kamere, tako da pratimo sve što se dešava na tim područjima – kažu u Komandno-operativnom centru. – Iako nam nisu prioritet, kamerama pratimo i aktivnosti Kfora sa druge strane administrativne linije sa Kosmetom.

Sprski žandarmi za kontrolu administrativne linije koriste i termovizijske uređaje, koji im omogućuju bistar pogled kroz maglu i kišu, a pogotovo u mraku. Jer, kako se dosad pokazalo, mnogi emigranti su pokušali na uđu na teritoriju Srbije upravo noću, ali su ih moćne kamere otkrile.

Ministar policije Nebojša Stefanović obišao je komandni centar Žandarmerije “Ristovac”, odakle se uputio ka bazi “Kozjak” nadomak Preševa, koja je bezbednosni bedem južnog dela centralne Srbije.

U Kopnenu zonu bezbednosti i granično područje prema Makedoniji uputili smo pojačane jedinice Žandarmerije i Protivterorističke jedinice. Takođe, pojačano je i prisustvo granične policije i svih drugih logistički potrebnih policijskih snaga –  rekao je ministar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *