Zašto bi svako ko voli Niš trebalo da vidi izložbu u Sinagogi

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Nebojša Ozimić, kustos Narodnog muzeja

Nebojsa-OzimicNarodni muzej će 27.novembra u 18,00 u galeriji Sinagoga otvoriti izložbu pod nazivom ’’Niš ratna prestonica 1914-1915’’.

Osnovna zamisao autora izložbe (Bojana Nešić, Marina Vlaisavljević, IvanaGruden Milentijević i Nebojša Ozimić) jeste da predstave kako je izgledao svakodnevni život u Nišu od početka rata do okupacije od strane Bugara novembra 1915. U vremenu kada je u Nišu zasedala Narodna skupština i Vlada Srbije, kada je u Nišu boravilo preko dvanaest ruskih humanitarnih misija a broj ljudi u gradu se višestruko uvećao bilo je izuzetno preživeti iako je Niš bio pošteđen u ovom periodu ratnih dejstava.

Posetioci će moći ekskluzivno da vide lične predmete dr Miloša Đorića, vrsnog intelektualca, moći će da premijerno vide dva telegrama koje je Nikola Pašić poslao iz Niša nakon prvih velikih pobeda srpske vojske. Kako u to vreme vlada pegavi tifus i odnosi brojne žrtve, lekari su napravili tzv “srpsko bure” radi dezinfekcije obolelih i ranjenih. Kako je to izgledalo moći će da se vidi na izložbi.

Zastave i oružje 16. moravskog puka, fotografije iz privatnih kolekcija, animirani prikaz Niša iz tih ratnih godina kao i brojne fotografije uglednih ličnosti i dela koja su neki od njih objavili u Nišu dok je bio ratna prestonica predstavljaju samo mali deo onoga što će posetilac moći da vidi na izložbi koja će biti otvorena u galeriji Sinagoga do marta 2015. Treba reći da je izložbu finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja kao deo državnog projekta obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata.