Zašto Perišić seče uši da bi krpio (r)upe?

Miroljub MARKOVIĆ, komentator-urednik "NONO“ novina
Miroljub MARKOVIĆ, komentator-urednik „NONO“ novina

Zamrznuta je smena Miloša Banđura, zaboravljena je pobuna mladih naprednjaka, pa je odlučeno da se Niš zaduži dve milijarde dinara za „kapitalne“ investicije krpljenja rupa na ulicama, ali nije rešena nesloga u niškom SNS… Ovo je, u najkraćem, epilog uzbudljivih i neverovatnih događaja na niškoj političkoj sceni.

Niški slučaj se tako nametnuo kao eksperimentalni pokušaj diferencijacije među naprednjacima u planiranim izborima za polovinu ovog meseca, pa je trenutno samo jedno sigurno – da ništa više nije sigurno! Neka pitanja su za sada bez odgovora: da li će se izbori uopšte održavati, zašto je Perišić dobio packe od mnogo uspešnijeg do prošle godine kolege iz Kruševca i zašto sada mora sa ušima crveni od stida, po onoj narodnoj, da seče uši i da krpi – rupe na putevima, ali i one u partiji na čijem je čelu?

skupstina-sednica

FRAKCIJE U NIŠU

– Znam ja da u Nišu ima frakcija i to ne dve nego čak i više njih… – rekao je pre godinu dana Aleksandar Vučić u razgovoru sa novinarima, kada je posebno potencirao da u SNS nema mesta onima koji ne poštuju odluke organa stranke.

Potom je mesecima među niškim naprednjacima vladala sujeta i uglavnom pritajena borba za opstanak ili prevlast. Kraj minule godine protekao je u reviziji članstva. Bilo je toliko optužbi i sumnji da ima svega i svašta, da ima formalnih članova, fiktivnih i lažnih spiskova, pristupnica i slično. Sve je to istraživao Nenad Petković, koga je poslao predsednik Izvršnog odbora SNS Radomir Nikolić sa zadatkom da utvrdi stvarnu istinu.

Šta se sve stvarno dešavalo, može se samo nagađati, ako se bar delimično uzmu u obzir fejsbuk-ekskluzive ozlojeđenog i neumornog građanskog kritičara Milovana Dimitrijevića. Da, ipak, nije u pitanju samo bujna mašta nezadovoljnih pojedinaca, pokazalo se nedavno kada je gradonačelnik i predsednik Gradskog odbora SNS Zoran Perišić izdejstvovao odluku ovog partijskog organa da zatraži smenu Miloša Banđura (člana ovog tela) sa funkcije člana Gradskog veća. Onda je u javnost procurila kompletna priča o nemilim događajima među niškim naprednjacima (o čemu je „Građanin“ detaljno informisao proteklih dana). Ispostavilo se da je krajem minule godine došlo do prave pobune naprednjačke omladine, koji su blokirali stranačke prostorije u Obrenovićevoj, pa je bilo povuci-potegni i opasnog natezanja Perišića i njegovih najbližih saradnika o tome šta preduzeti, da li čak zvati policiju u pomoć da rastera grupu mladih koji su zapretili štrajkom glađu i slično. Neko je, naravno, „odozgo“ presekao, pa je usledila neka varijanta primirja sa mladim naprednjacima, o čemu najrečitije govori nazovi demanti mladog Žarka Đorđevića, u kome je on naveo kako je navodno došlo do manjeg nesporazuma, pa su to sve lepo ispeglali sa Perišićem uz obostranu dobru volju. Kako se ta dobra volja ispoljila, verovatno će se uskoro saznati, jer se dobro zna da se „zaklela zemlja raju“, pa će se i ta tajna saznati, kao što je razjašnjen i slučaj sa većnikom Banđurom. Tu, međutim, dolazimo do specifičnosti niške političke stvarnosti…

KO VAS ŠIŠA KAD STE IZ NIŠA!

Niška politička scena je poslednjih meseci prilično uzavrela, počev od hapšenja SPS-ovskih čelnika, pa zaključno sa crvenom Interpolovom poternicom, koju su kosovske vlasti izdale za generalom Momirom Stojanovićem. Tako se priča prenela sa SPS-terena na SNS teren. General Moma je narodni poslanik u Skupštini Srbije, na čelu je Odbora za kontrolu organa bezbednosti, ali je u Nišu jednako važan kao i Perišić. Zna se dobro da je general na čelu frakcije koja želi da smeni Perišića, da su mu bliski baš oni većnici koji nisu po volji Perišiću.

Tako su naprednjačka kola u gradu na Nišavi krenula niz brdo. Postalo je jasno i vidljivo u javnosti kada nije prošao prvi Perišićev predlog za smenu većnika Branislava Ranđelovića početkom ove godine na Skupštini grada. Kao navodno nije bilo dovoljno prsutnih odbornika već sumnjive većine da se izglasa smena. Budući da Perišić nije znao za meru i granicu do koje može da ide, pa je ubrzo na sednici GO SNS izdejstvovao odluku da se zatraži smena i drugog većnika – Banđura u ovom slučaju. Tako niška priča dobija na zapletu…

Zakazana je hitna sednica Gradske skupštine, za koju je bilo najavljena i smena većnika Banđura, pa iznenada skinuta u predlogu dnevnog reda. Opstala je jedina tačka (izmena i dopuna famozne odluke o zaduživanju grada za dve milijarde dinara), lomila su se koplja sa opozicijom, natezali su zimski dan do popodne i, naravno, usvojili promenu, da se deo zaduženja omogući kod Evropske banke za razvoj zbog uštede na kamati! To je tako bilo na javnoj sceni i ono što se dalo videti i čuti u direktnom TV prenosu.

A „ispod žita“, tiho, nezvanično, mimo kamera i novinara, odigrala se jedna mala politička drama. Šta je to bilo što javnost nije smela da čuje i vidi?

Kao prvo, toga dana (sredinom minule nedelje) nad gradom su parali nebo i uši vojni avioni. To su mogli da čuju i vide svi. Nisu mogli da čuju i znaju da su došla dva važna gosta: ministar Bratislav Gašić i Luka Petrović, partijski kadar zadužen za nišku regiju. Da ne tražimo dlaku u jajetu – dovoljno je reći da se zna da je ministar Bata Gašić oštro ukorio Perišića što dozvoljava da se diže prašina oko nesloge u partijskim redovima i da odmah odustane od smene Banđura. Za grad Niš i one koji ga vode ovo je samo greška više ili manje. Da li je to nekoga briga? Možda narod? A, pitaju li ga oni nešto?

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266