Zbog novog KC Niš rušiće se legalne kuće građana?

Zbog novog Kliničkog centra, koji su aktuelne vlasti svečano otvorile krajem prošle uz veliku medijsku pompu, proglasivši ga „najboljim Kliničkim centrom na Balkanu“, moglo bi se dogoditi da grad Niš pribegne rušenju više desetina kuća u njegovoj neposrednoj blizini, mada su one legalno izgrađene, upisane u katastar i predviđene važećim Generalnim urbanističkim planom.

foto. Google mape

Iako projekat novog KC ne obuhvata ove parcele, a ulaz u tu zdravstvenu ustanovu nalazi se na drugoj strani, pojedini gradski zvaničnici zagovaraju ovakvo rešenje, uz pozivanje na „mišljenje struke“.

Vlasnici dela kuća najavljuju proteste, smatrajući da gradski zvaničnici pripremaju takvu odluku ne zbog javnog interesa, već po nalogu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, kome se „ne sviđa da u blizini velelepnog KC-a budu ovakve kuće“, ili tajkuna zainteresovanih za tu zonu, čija cena zbog novog KC raste. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i resorni gradski većnik Miloš Milošević, koji su javno sugerisali da bi neke od tih kuća trebalo rušiti, odnosno ukinuti stambenu namenu te lokacije, odbili su da odgovore na pitanja Danasa o o ovoj temi.

Kako da verujemo gradskoj vlasti da rade u interesu naroda i štite javni interes, ako svim svojim postupcima ne štite, već nastoje da ugroze ličnu imovinu „svojih“ građana?- kaže za naš list Vesna Filipović, jedna od vlasnica kuća u ovoj zoni, ocenujući da će ukoliko njihove kuće zaista budu srušene po odluci Grada „to biti nova Sava Mala“.

Naša sagovornica precizira da je gradonačelnik Bulatović na jednoj niškoj televiziji nedavno izjavio da su sve njihove kuće u neposrednoj blizini KC-a, a na potezu od Stomatološkog fakulteta do Vojne bolnice, „takoreći javni interes“.

Kada je gradonačelnik Niša na toj televiziji pokazao sliku moje porodične kuće, gde sam rođena i gde živim 52 godine, i rekao da su naše kuće smetnja vozilima Hitne pomoći do dođu do zgrada te zdravstvene ustanove i novog Kliničkog centra, koje su inače jedna do druge, pa zajedno sa voditeljem došao do zaključka da moja kuća treba da bude srušena, završila sam u Urgentnom centru, u ambulanti Kardiologije i Neurologije, kaže ona.

Njene komšije, koje žele da zadrže anonimnost, podsećaju da su skoro „čitav život“ strahovali šta će biti sa njihovim kućama, iako su u njihovom nespornom vlasništvu. Od 1950. do 2011. godine godine nisu mogli bilo šta da dograde, niti da čak poprave krov koji prokišnjava, jer su se one nalazile na „površini javne namene“, koja je služila za potrebe starog Kliničkog centra, koji se takođe nalazi u blizini, nešto dalje od novosagrađenog KC. Tek 2011. godine, nakon što je obelodanjeno da projekat novog KC-a ne obuhvata njihove parcele, oni su nizom pritisaka na institucije i protestima izdejstvovali da u niški GUP bude upisano da površina na kojoj su njihove kuće dobije „stambeno- poslovnu namenu“. To je značilo da je otklonjena opasnost da će ih KC raseliti, a Grad obezbediti „nekakve stanove, ko zna gde“, te da su nakon više od 60 godina postali „svoji na svome“.

Pošto se njihove kuće, kako kažu, nalaze na kvalitetnoj gradskoj lokaciji, a GUP i novi urbanistički planovi su dozvolili gradnju poslovno- stambenih objekata do šest spratova, javili su im se investitori, nudeći veoma povoljne uslove. Deo vlasnika je odlučio da ostane u svojim kućama, a deo je odlučio da ih proda investitorima, dobivši zauzvrat novac, ili kvalitetne stanove na drugoj lokaciji, ili ugovore za buduće stanove na istoj lokaciji. Sada je, međutim, sve to dovedeno u pitanje, jer bi ukidanje stambene namene ove lokacije „rasteralo“ dobar deo investitora, a eventualno vraćanje njene „javne namene“ opet otvorilo pitanje „prinudnog raseljavanja“ vlasnika ovih kuća i rušenja bilo kojih stambenih objekata na njihovim parcelama.

U gradskoj upravi Niša kažu da će na sednici Skupštine grada, zakazanoj za sutra, razmatrati parcijalne Izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Niša 2010-2015 i parcijalne izmene i dopune Plana generalne regulacije područja Gradske opštine Medijana, koji su predhodno usvojeni na sednici Skupštine opštine Medijana. Ni u jednom od tih urbanističkih dokumenata ne navodi se da će ova lokacija pored novog KC ponovo dobiti javnu namenu, za potrebe KC, niti da će sadašnja poslovno- stambena namena postati samo poslovna, kao ni da spratnost objekata treba da se smanji.

U početnim izmenama i dopunama GUP-a i Plana generalne regulacije opštine Medijana jeste bilo predviđeno smanjenje spratnosti, kao i korigovanje namene ove površine. Na takav predlog stigle su primedbe građana i investitora, koje su na takozvanom javnom uvidu i obrazložene. Nakon toga, na sednici Komisije za planove nađen je kompromis- da se sada ne donosi konačna odluka, već da se to reši Planom detaljne regulacije za zonu oko novog KC-a. Ovaj plan se donosi i usvaja po istoj proceduri kao viši urbanistčki akti, odnosno GUP i Plan generalne regulacije- kaže za Danas Miroljub Stevanović, direktor niškog Zavoda za urbanizam, dodajući da će u tom postupku građani i investitori takođe moći da iznesu primedbe i da ih javno obrazlože.

Stevanović dodaje da 2011. godine, kada je GUP izašao u susret građanima i predvideo poslovno- stambenu namenu ove zone, novi KC nije postojao, a da se u međuvremenu „desio“, tako da sada „privlači već broj vozila“- ona koja pripadaju zdravstvenim ustanovama, pacijentima i drugim građanima. Ako bi se u neposrednoj blizini napravili višespratni stambeni objekti, to bi moglo drastično da pogorša saobraćaj celog prostora i poveća pritisak na parkirališta“, kaže on, navodeći da je to mišljenje stručnjaka.

Građani sa ove lokacije, međutim, negiraju takve tvrdnje. Oni podsećaju da se njihove kuće ne nalaze na strani gde je projektom planiran ulaz u novi KC, a da oko tog KC-a, starog KC-a i Vojne bolnice ima više od 20.000 kvadratnih metara zemljišta za „širenje“ novog KC-a, pa i nove parkinge. Budući stambeno- poslovni objekti, koje investitori žele da grade namesto dela njihovih kuća, ne moraju ni na koji način smetati novom KC-u, ukoliko bi im grad naložio da sa te strane ne otvaraju prozore. Jedan od vlasnika kuća, inače slikar, ponudio je da na budućim stambeno- poslovnim objektima uradi murale, te bi čitav taj deo mogao dobiti na šarmu, kažu oni.

Opština na čijoj su teritoriji kuće ništa ne odlučuje

Nemam lični stav vezan za ovu lokaciju, osim što sam uveren da jedini pravi odgovor na ovo pitanje može da da struka. Izmene ova dva plana koje je usvojila Skupština gradske opštine Medijana prethodno su obradili stručnjaci gradskog Zavoda za urbanizam, gradski Sekretarijat za planiranje i gradska Komisija za planove. Skupština opštine Medijana je njihovim usvajanjem dala svoje pozitivno mišljenje o tim planovima. Oni su, u formi nacrta, prosleđeni Gradskom veću, koje utvrđuje predlog tih planova, koji idu na Skupštini grada, koja ih u konačnom usvaja-kaže za Danas predsednik Skupštine opštine Medijana Žarko Ranković.

Zorica Miladinović List Danas

3 Comments

  1. @Smuk-samo sto u Nisu niko nece protestvovati,naprotiv,zavuci ce se komsije u misije rupe,jer nema vise pravih Nislija,ovi sto zive u njemu nemaju ni gram solidarnosti i samozivnici su!Zato nam tako i ide!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *