Zemljoradnja „na izdisaju“ pa i poljoprivredne apoteke „grcaju“ s poslom

Poslovanje poljoprivrednih apoteka u Nišu jasno pokazuje da je razvoj zemljoradnje ozbiljno zaostao poslednjih godina. Neša Matić, vlasnik poljoprivredne apoteke i proivođač plastičnih masa za zemljoradnju u naselju Durlan tvrdi da on i njegove kolege poslednjih pet godina žestoko grcaju u poslu, prodaja je opala i to po cenama koje nisu povišene godinama.

Kada ti imaš sve manje kupaca onda logično ne možeš da podigneš cene. Nekada ranije, cele porodice su bile u polju, a žena kod kuće. Sada na poljima ima samo staraca, zemlja je neobrađena i normalno je da nam ovako ide prodaja. Moja proizvodnja ne ide baš najbolje jer sve nas je više koji proizvode folije, najlone i slične stvari za plastenike, ali suština je da nam je potrebna prava agrarna reforma, I to ona koja će zaista da natera porodicu iz sela da uloži pre u zemlju nego da se učlanjuje u stranku i da traži državni posao – tvrdi on.

Matić priča da se džak pesticida prodaje danas po istoj ceni kao i pretprošle godine.

Dok se ne napravi pun krug u poljoprivredi nema ništa ni mi da vidimo. Dok seljak ne vidi zaradu, a sada je ne vidi jer su cene otkupa minimalne, onda ni naša delatnost ne može da procveta. sada cela sela rade u gradu, a država osnvnu našu delatnost ne koristi, ne podstiče seljaka i samim tim i mi privrednici u toj industriji ne funkcionišemo. ja sam još letos proizveo skoro pa šleper najlona, ali nemam kome da ga prodam. I cenu sam spustio, ma ne ide…- žali se ovaj privatnik.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *