Žene u medijima uglavnom prikazane stereotipno i površno

Prema rezultatima istraživanja“Global medija monitoring“ položaj žena u srpskim medijima je stereotipno prikazan, u ograničenom broju društvenih uloga, ređe u važnim temama i udarnim vestima i češće se pozivaju da govore o onom o čemu su svedočile nego o onome što znaju, kratak je rezime jučerašnjeg skupa koji je organizovala misija OEBS u Narodnoj skupštini Srbije. Ovom skupu prisustvovala je i narodna poslanica iz Niša i predsednica Saveta za mlade u Skupštini grada Niša, Adriana Anastasov kao i pojedini niški mediji. Ovo istraživanje se sprovodi svake pete godine, a rezultati svih istraživanja rađenih u Srbiji pokazuju skoro isti rezultat 20 godina.

Adriana-Atanasov
Adriana Atanasov (druga s desna)

Istraživanje u okviru Projekta o položaju žena u medijima radio je tim Fakulteta političkih nauka. Profesorka ovog fakulteta, Snježana Milivojević, predstavila je rezultate projekta.
“U monitoringu 2015. godine žene su činile 22 odsto osoba čiji se glas čuje, o kojima se piše ili koje se vide u štampi, televizijskim i radijskim vestima. Ovaj rezultat je malo ispod svetskog (24 odsto) i evropskog (25 odsto)”, ona je dodala da živimo u informativnom svetu, koji je dominantno muški i to pokazuju i rezultati istraživanja po kome su žene subjekti u manje od četvrtine vesti.

Prema istraživanju, u političkim temama koje dominiraju u medijima u Srbiji, žene čine samo 14 odsto subjekata. U vestima o poznatima, umetnosti i sportu, žene čine 44 odsto svih subjekata. Glas žena se najmanje može čuti kao stav ekspertkinje, u samo sedam odsto slučajeva, dok je evropski prosek 18 odsto.

Ministarka gradjevinarstva, sabraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je činjenica da kada se govori o ravnopravnosti da se najčešće govori o nasilju nad ženama ili o ekonomskom osamostaljivanju žena, dok se nedovoljno govori o tome kakav je položaj žena u javnom životu. Ona je dodala da saradnji sa medijima moguće položaj žena predstaviti na drugačiji način, tako da one postanu vidljivije.

Adriana
Skup u Narodnoj skupštini Srbije

Takođe, ukazala je na problematična pitanja koja neki novinari pitaju žene u javnom životu koja nikada ne bi bila postavljena muškarcu. Poput toga da li čupa obrve, kada će se udati, da li će se ostvariti kao majka, pa čak i to koje su boje čarape koje nosi u tom trenutku. Dodala je da je jedno od pitanja bilo i “da li ćete se slikati goli za jedne dnevne novine“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je slika o ženama u medijima sterotipna i diskriminatorska, a izveštavanje često seksističko.

Glavni urednik lista “Danas” Zoran Panović, ocenio je da je na televizijama i “vremenska prognoza erotizovana”.

Članica Saveta REM i novinarka Gordana Suša rekla je da je REM istraživao na uzorku RTS i da je ustanovljeno da 90,3 odsto programa javnog servisa rade žene. “Direktor ili glavni urednik RTS-a nikada nije bila žena”, dodala je Suša.

tekst i foto: Marta Savić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *