“Žestoka” obuka specijalaca i niških padobranaca na Vlasinskom jezeru (foto)

Pripadnici Specijalne brigade Kopnene vojske, među kojima se nalaze i starešine i vojnici niškog 63.padobranskog bataljona, realizuju na Vlasinskom jezeru stacionarno logorovanje i deo sadržaja obuke u letnjim uslovima, poput savlađivanja vodenih prepreka priručnim i formacijskim sredstvima, ronjenja i ishrane u prirodi.

obuka-3

Krunu obuke predstavljala je završna taktička vežba uz primenu stečenih znanja, samostalne ishrane u prirodi, izvođenje marša u dužini od 30 do 50 kilometara i savlađivanje vodene prepreke veslanjem ili ronjenjem.

obuka-2

Komandant Specijalne brigade KoV brigadni general Zoran Veličković izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno realiizovane obuke i podvukao da su starešine i vojnici Specijalne brigade pokazali da mogu da izvrše namenske zadatke u svim zemljišnim i vremenskim uslovima, samim tim i na visoko-planinskom zemljištu, na vodenim površinama ili pod vodom.

obuka1

Posebnu specifičnost obučavanja na Vlasinskom jezeru predstavlja činjenica da su ronioci Specijalne brigade po prvi put ronili na 1300 metara nadmorske visine i na dubinama dvadeset do trideset metara.

obuka-4

Ronioci su otišli na Zaovinsko jezero, gde će se oprobati u ronjenju i na dubinama do pedeset metara. Stacionarno logorovanje pripadnika Specijalne brigade KoV i obuka u letnjim uslovima realizovani su u periodu od 22. do 30 juna.

tekst i foto: Zoran Miladinović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *