Žestoka rasprava saopštenjima niške vlasti i LAF-a oko konkursa za medije

Samoinicijativan izlazak iz komisije za dodelu sredstava novinarskim kućama, Petra Jeremića značajno je „uzburkao“ medijsku sliku Niša koji je za ovu godinu izdvojio blizu 70 miliona dinara u ovu namenu. On je izašao iz komisije jer nije prihvaćen predlog da se u rad komisije uključi predstavnik Lokalnog antikorupcijskog foruma kao predstavnik građana odnosno posmatrač koji će nadgledati kako se novac deli. LAF je juče održao konferenciju za novinare gde je izrazio sumnju da se zbog toga priprema podela sredstava „iza zatvorenih vrata“ gde je vlast Niša odnosno Uprava za kulturu ekspresno javila saopštenjem na zvaničnom sajtu grada.

Mediji
Niški mediji – slobodna ilustracija iz arhive

U njemu se navodi da stručna komisija za ocenu projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2016. godini nije konstituisana jer je jedan član komisije, Petar Jeremić iz Beograda, napustio zasedanje. Petar Jeremić je u konkursnoj komisiji, izabran je na predlog medijske koalicije koju čine NUNS, UNS, ANEM, NDNV i Lokal press.

Nebojša Stevanović
Načelnik Uprave za kulturu, Nebojša Stevanović

-Petar Jeremić je konstitutivnu sednicu komisije napustio, navodno, jer se druga dva člana komisije nisu saglasila sa njegovim predlogom da sednicama komisije prisustvuje građanski posmatrač koga je predložio Lokalni aktikorupcijski forum. Uprava za kulturu Grada Niša izražava žaljenje zbog ovakvog postupka jednog od članova komisije, jer je proces sufinansiranja medija u Nišu potpuno transparentan, što smo i pokazali u prethodnom periodu. Takođe, smatramo da postupanje Lokalnog antikorupcijskog foruma predstavlja neprimeren pritisak na stučnu komisiju koja odlučuje o podeli novca poreskih obveznika Grada Niša – saopšteno je juče popodne iz Gradske kuće odnosno Uprave za kulturu.

U daljim navodima ovog proglasa “napada” se LAF, ali pitanjima što je malo neuobičajna forma:

– Zašto bi samo LAF imao pravo da postavlja građanskog posmatrača (koji je pritom iz UNS-a, kao i Petar Jeremić koji je predsednik Izvršnog odbora UNS-a), a ne i druge zainteresovane organizacije, tela ili građanska udruženja? Zašto LAF vrši toliki pritisak na Grad Niš i rad nezavisne komisije, kada se zna da je koordinatorka LAF-a, Zorica Miladinović stalno zaposlena u dnevnom listu „Danas“, čiji se osnivač „DAN GRAF“ iz Beograda i ove godine prijavio na niškom medijskom konkursu? Zar onda ovakav pritisak na rad nezavisne komisije ne govori o očiglednom sukobu interesa čelnice LAF-a čiji poslodavac za svoj projekat traži novac građana Niša? Zašto Petar Jeremić nije pristao na prisustvo javnosti, kada su druga dva člana komisije predlagala da se zasedanja komisije organizuju u Skupštini Grada Niša ili na nekom od niških fakulteta, gde bi svi zainteresovani za proces projektnog sufinansiranja mogli da prisustvuju sednicama, a ne samo jedna organizacija, čija čelnica je u očiglednom sukobu interesa?

U daljim pitanjima, traži se odgovor, zašto se baš u Nišu vrši toliki pritisak na rad stručne komisije i kakvi interesi stoje iza pokušaja da se opstruira Konkurs za sufnansiranje medijskih projekata od javnog interesa za građane Niša? I koji je interes nevladine organizacije „BIRODI“ koja se predstavlja kao pokrovitelj LAF-a i već mesecima zagovara opstrukciju i traži poništenje gradskog konkursa za informisanje? Zašto baš jedna beogradska organizacija želi da kontroliše i usmerava trošenje novca građana Niša koji je namenjen niškim medijima i produkcijama koje žele da ostvare javni interes na ovoj teritoriji? Grad Niš i Gradska uprava za kulturu nastaviće da rade po zakonu i preduzeće sve mere da se nastala situacija reši, kako bi se ostvario javni interes u oblasti informisanja, zaključuje se u ovom saopštenju.

Šta kaže LAF?

LAF u sastavu Vesna Crnogorac, zamenica koordinatora, članice Valentina Krstić i Dragana Sotirovski kao i član dr Đokica Jovanović danas su objavili odgovor ovom saopštenju u kome se kaže da LAF Niš je kroz svoje poslednje agažovanje, da se u sastav Stručne komisije za ocenu projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2016. godini uvrsti građanski posmatrač realizovao meru iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije Grada Niša.

Laf3
Deo LAF-a, Đokica Jovanović, Vesna Crnogorac i Milorad Doderović(koji je trebalo da bude građanski posmatrač) foto: V.T.

LAF Niš je na taj način ispunjavao svoje obaveze iz Lokalnog plana, a nije „vršio pritisak“ na rad Stručne komisije.Građanski posmatrač je demokratska institucija oličena u pojedincu koji se bira iz reda kompetentnih osoba u određenoj oblasti. On predstavlja građane, stoji u zajedničkom saopštenju.

-Smatramo nedopustivim da organi javne vlasti i nosioci javnih funkcija u Nišu ne znaju šta sadrži Lokalni plan za borbu protiv korupcije, strateški antikorupcijski dokument Grada Niša, koji je 2011. godine jednoglasno usvojila Skupština grada kao najviši organ vlasti Grada. Koordinatorka LAF-a, Zorica Miladinović, novinarka, nije i ne može biti u sukobu interesa jer se pisanim putem izuzela iz angažovanja LAF-a u ovoj stvari, na način koji predviđaju interni akti LAF-a . Članovi LAF-a nisu javni funkcioneri, te se ni institut „sukob interesa“ u zakonskom smislu ne odnosi na njih. Uprkos tome, članovi LAF-a vrlo odgovorno brinu o tome da ne budu u sukobu interesa, kažu oni i dodaju:

-Biro za društvena istraživanja iz Beograda nije „pokrovitelj“ LAF-a. Ova organizacija koordinira procesom monitoringa i evaluacije Lokalnog plana za borbu protiv korupcije i to je predviđeno  samim Planom kao njena obaveza. Lokalni antikorupcijski forum Niš je samostalno i nezavisno gradsko telo, a ne nevladina organizacija. LAF Niš čine članovi koji za svoj rad ne dobijaju nikakve zarade ili honorare. Oni rade bez ikakve novčane ili druge naknade. LAF Niš će, uprkos brojnim opstrukcijama, sa skoro svih nivoa vlasti, nastaviti da realizuje mere i aktivnosti iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije jer je za to dobio mandat- navode ovo četvoro aktivista LAF – a.

M.S.

2 Comments

 1. pa zar da se vidi i cuje da troskovi interneta budu mesecno oko 200.ooo,00 dinara ili da se trazi svakog meseca 500.000,00 dinara za nabavku nove opreme, a onda se traze pare da se oprema pod garancijom servisira……
  Ljudi to su nase pare,

 2. I trebe da napadaju „LAF“ , kad nije na njihovu stran/k/u !
  Moreeee , drug Tito je bio „mala beba“ sprom ovi !
  A „nikome“ od njegovih pionira , danas, ne valja !
  Da im on nije bio , još „bi mahali ručicama i zastavicama“
  i vikali /kakofonično/ : „evo nama našeg Druga Tite“ i dočekivali Plavi Voz !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *