Živković na otvaranju izložbe posvećene protestima: Možemo mi to još jednom (FOTO GALERIJA)

„Niš – protesti 1996-2000“ otvorena je sinoć u prostorijama Nove stranke u Obrenovićevoj ulici u Nišu. Pred većim brojem Nišlija koji su se „tražili“ na uvećanim fotografijama tadašnjih protesta obratio se Zoran Živković, lider ove partije.

– Ova današnja situacija može se uporediti sa tadašnjom. Bila je privredna kriza, plate su bile male, školstvo zastarelo kao i danas, a nije bilo ni vladavina prava. Niko tada nije verovao da će Koalicija „Zajedno“ pobediti u Nišu. Uverili smo Slobodana da možemo, a onda su oni počeli da kradu. Mnogi problemi su iz tog vremena ostali i dan danas. Mnoge probleme nismo rešili, zato to moramo da pokušamo ponovo. Moramo da vratimo novu veru i nadu ovom gradu. Obraćam se starijim ljudima koje vidim ovde i koje poznajem iz tog vremena i želim da se svi obodrimo i kažemo „možemo mi to još jednom“- rekao je Živković. Postavka sadrži i par rekvizita iz tog vremena kao što su pištaljke, majce, novine i šerpe.

Pre dvadesetak godina građani Niša ispisivali su, svojom smelošću i upornošću, istoriju Srbije. Prvi su se u Srbiji pobunili protiv krađe na lokalnim izborima od strane vlasti, održanim novembra 1996. godine, raširili revolucionarni duh po celoj Srbiji, iznudili priznanje rezultata i tako najavili početak krupnih promena u zemlji.

M.S.
foto: saycheesesstudio.rs, gradjanin.rs

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266