Živković sa Nišlijama o problemima, ali i rešenjima

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ovog vikenda je u sklopu akcije „Pitajte poslanika“ razgovarao sa građanima Niša o problemima kako ovog grada tako i države u celini, ali i rešenjima i predlozima NOVE kako da se zaustavi sve brži sunovrat Srbije.

nova1
Narodni poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković

Na centralnom gradskom šetalištu, Nišlije su u velikom broju dočekale lidera Nove stranke i narodnog poslanika Zorana Živkovića kako bi mu iznele sve one probleme za koje lokalna vlast ostaje gluva. Uz komentar da aktuelni nosioci vlasti ne uzimaju u obzir ono što im građani nastoje poručiti, sa zadovoljstvom su prihvatili akciju „Pitajte poslanika“ kao jednu od prilika da građani zaista, kroz neposredan kontakt, mogu da iskažu stavove i sugestije svojim predstavnicima u Narodnoj skupštini.

Kako je Živkovič saopštio, problema je mnogo, u svakom delu Srbije, i zato je neophodno da političari što više razgovaraju sa građanima kako bi se onda zajednički i došlo do rešenja. Najčešći problemi na koje su se Nišlije požalile, naveo je, jesu nedostatak posla, sveukupno osiromašenje građana, privredna stagnacija grada, nedostatak bilo kakve perspektive zbog čega sve više mladih Nišlija odlazi van Srbije…

Jedan od problema koji je potrebno što pre rešiti jeste pitanje transparentnosti trošenja javnog novca, ocenio je Živković i objasnio da postoji jednostavno rešenje koje bi jednom za svagda razgraničilo „poštene političare od onih koji kradu“:

U svakom parlamentu u kojem se glasa o budžetu, bilo to republički, gradski ili opštinski, treba da se formira odbor koji bi se bavio isključivo kontrolom trošenja budžeta. Na čelu tog odbora treba da bude opozicija, koje god stranke da je čine, sa mogućnošću da praćenje trošenja budžeta vrši na dnevnoj bazi, i time bi i opozicija preuzela deo odgovornosti za transparentnost trošenja narodnih para. Takođe može da se napravi i specijalizovan internet sajt na kojem bi se moglo svakodnevno proveriti ispunjavanje obaveza koje prema zakonu o budžetu taj budžet ima prema građanima Srbije.

Odgovarajući na  pitanja novinara, lider NOVE je ocenio i da je spoljnopolitička pozicija Srbije za same građane manje bitna od onoga kakva je situacija u samoj zemlji, ali dodao i da se poslednjih deset godina vodi „politika razrokosti“:

To znači malo Brisel malo Vašington malo Moskva, bez ikakve ideje šta to dugoročno ili srednjoročno donosi Srbiji. Rusiju svakako poštujemo, kao što volimo i neke druge osim Rusije, ali naše usmerenje mora biti Evropska unija.

Komentarišući odluku Administrativnog odbora da se zabrani održavanje javnih skupova ispred srpskog parlamenta, Živković je istakao da su javni skupovi oduvek bili način da građani pokažu šta misle o nekoj situaciji ili vlasti, te da je najbolje mesto za to upravo prostor ispred Narodne skupštine. Kako je naglasio, tu su se oduvek održavali mitinzi, bez obzira koje političke strukture ih organizovale, i tako treba i da se nastavi, u skladu sa zakonom kojim se reguliše javno okupljanje građana.

Nova stranka, Niš

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *