Zlatibor Lončar: Očekujem da liste čekanja za operacije srca nestanu

Nova klinika za kardiohirurgiju otvorena je danas u Nišu. Na svečanom otvaranju, javnosti su se obratili ministar zdravlja Zlatibor Lončar, njegova ekselencija ambasador SAD u Srbiji, Majkl Kirbi kao i domaćini skupa.

Kardiohirurgija 32

“Od nadležnih sam tražio da na svake dve nedelje podnose izveštaj o radu. Danas nije bilo svečanog presecanja crvene trake, a ja sam predložio da se ključ zgrade baci, jer ova zgrada više nikada ne sme biti zatvorena. Takođe očekujemo da do Nove godine nema više liste čekanja za operacije srca – zjavio je ministar doktor Zlatibor Lončar.

“Želim da čestitam svima: Vladi Srbije, Nišu, Kliničkom centru. Bio sam na ovom istom mestu 2012. godine, i čast mi je da sam i danas prisutan. Impresioniran sam od početka svog mandata kontaktima u oblasti medicine koje imate sa najprestižnijim klinikama šrom sveta. Ovo što danas vidim je idealna kombinacija znanja koje imate i uslova za rad, a sve to je za dobrobit građana Niša-rekao je Kirbi novinarima.

Nova zgrada kardiohirurgije zauzuma oko 2500 metara kvadratnih. Radovi su započeti jo 2010. godine i trajali su sve do danas. Zgrada je jedna od najmodernijih u ovom delu Evrope, rađena po najsavremenijim standardima. Sadrži tri operacione sale i intezivnu negu. Po rečima ministra Lončara potrošeno je oko 900euro po metrom kvadratnom.

Država je najveći finansijer projekta,. Pod državom se podrazumevaju sve institucije koje su učestvovale u realizaciji, Grad Niš, Klinički centar.. Nešto više od 400 000 evra je obezbeđeno preko donacija, bez kojih po rečima ministra ne bi mogao da se završi projekat. Oko dva ipo miliona ljudi gravitira u regionu Niša, i oni od danas neće imati potrebu da idu na lečenje u Beograd.

Gradonačelnok Niša Zoran Perišić rekao je da je otvaranje klinike za kardiohirurgiju ostvarenje sna svih građana Niša i okoline.

“Neophodno je usavrđavanje kadra, da bi kompletirali započeti posao. Na ovaj način Niš postaje veći i značajniji. Ulazimo na velika vrata Evrope. Kardiorhirurgija je dika i ponos grada.”

Direktor KC Niš  ponovo se zahvalio svima koji su učestvovali u radu na izgradnji nove zgrade, pre svima Vladi Srbije, gradonačelniku i američkoj ambasadi.

“Zahvalonost svima koji su došli da podele radost sa nama. Vlada Srbije je pokazala da postoji severna i južna Srbija. Ovo je veliki korak za Niš, jer pacijenti odavde ne moraju više da idu na operaciju u Beograd. Kada se desi neki hitni slučaj, svako će moći da se hospitalizuje u Nišu. Put do Beograda verovatno bi se završio u Aleksincu, kada su u pitanju teški slučajevi.”

Igor Aćimović
foto KC Nis

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266