Zmije iz šiblja ulaze u zgrade i lokale i na Bulevaru Nemanjića

Najezda sve većeg broja zmija u Nišu, uznemirila je stanovnike mnogih naselja, jer se zmije minulih dana konstantno uvlače u kuće, zgrade, stanove i lokale.

nis-zmije

Jedna zmija je pre par dana uočena ispred ulaznih vrata zgrade na Bulevaru Nemanjića kod broja 86, da bi nekoliko minuta kasnije dopuzala u stomatološku ordinaciju koja se nalazi u prizemlju zgrade i preplašila prisutne ljude koji su panično bežali od nje – tvrdi dugogodišnja stanarka ove zgrade koja je u tom trenutku bila u ordinaciji.

nis-zmije-0

Zmije su formirale pravo leglo u obližnjem travnjaku, a stanari i vlasnici lokala, koji su kasnije delimično pokosili travu ispred ove stambene zgrade i istakli vidno obaveštenje o pojavi zmija, još uvek su u velikom strahu i zatvaraju ulazna vrata stanova i lokala, kako bi sprečili njihov ulazak.

Tokom vikenda su se u neposrednoj blizini pojavile još dve zmije u prizemlju jedne privatne kuće, a kao razlog njihovog prisustva, građani navode veoma visoku nekošenu travu koja se prostire duž pešačke staze i parka.

Najkritičnije je na Bulevaru Nemanjića, na potezu od broja 84 do broja 90. Iz opravdanih razloga, preplašeni roditelji zbog nove najezde zmija, ne smeju bezbrižno da puste svoju decu da se igraju u dvorištu zgrade, jer su klupe, dečje ljuljaške i klackalice mesecima prekrivene gustim rastinjem iz kojeg vreba prava opasnost za najmlađe.

U Nišu građani najčešće mogu videti beloušku, ribaricu, običnog i stepskog smuka, smukulju, poskoka, a u okolnim selima šarku.

Kako služba za hvatanje zmija u gradu ne postoji, ovaj opasan posao hrabro obavlja samo nekoliko volontera udruženja “ZOO Planet”, dežurnih za stručno zbrinjavanje svih vrsta zmija, koje su proteklih meseci okupirale Niš i okolinu.

Ukoliko vidite zmiju u vašem okruženju, ne preostaje vam ništa drugo, nego da savladate strah, izbegnete panične pokrete i odmah kontaktirate volontere udruženja “ZOO Planet”, putem broja telefona 060 65 88 000, koji će na osnovu vašeg poziva izaći na teren u najkraćem vremenskom roku.

Ovim humanim ljudima je sve teže bez pomoći i podrške grada u hitnom obezbeđivanju adekvatnih uniformi, vreća za bezbedan transport zmija i sopstvenog terenskog vozila i goriva.
U JKP “Gorica” saznajemo da se blokovsko zelenilo sredjuje po predviđenim projektima i da je potrebno par meseci za uređenje svih travnatih površina i parkova u gradu.

Grupisanje zmija u junu mesecu je prirodna pojava za ovu vrstu gmizavaca. U susretu sa čovekom, one beže, jer se boje neprijatelja i sklanjaju od visokih temperatura.

Pored prostora u prirodi, nije neobično da se zmije, u potrazi za hranom, pojavljuju i u urbanim sredinama, a s obzirom na to da u poslednjih par meseci mnoga gradska naselja pokrivaju visoki travnjaci, zapušteno i neuređeno rastinje i korov, takva sredina pogoduje stvaranju njihovih legla. – tvrde stručnjaci.

Zmije su u Srbiji zakonom zaštićene vrste, zabranjeno je njihovo ubijanje i narušavanje njihovih staništa.

Izvor: Radio Banker

3 Comments

  1. Samo napreDNO!!! Eto dokle su nas doveli nepismeni i neobrazovani. Do prošle godine sve travnate površine su bile uredno održavane. Od 3 travnjaka ispred moje zgrade, prošlog meseca došo čovek iz Gorice i očerupao (ono nije bilo košenje jer ostala samo zemlja) samo jedan travnjak i to onaj u sredini a ova dva ostala tako i stoje i dan danas. UŽAS

  2. Zašto se niški novinari ne bave ovakvim temama malo studioznije,bravo za vas jer ste jedini istakli problem-takodje,treba pitati direktora Gorice zašto je blokovsko zeleniko zapušteno ,a po pragramu se iz budzeta plaća Gorici za njegovo održavanje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *