MILISAVLJEVIĆ: Zojin zakon će ujediniti Srbiju

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Milena Milošević

– Jača podrška države roditeljima dece obolele od retkih bolesti i efikasniji zdravstveni sistem suština je Zojinog zakona koji će omogućiti lečenje u inostranstvu o trošku države, izjavio je za gradjanin.rs Dušan Milisavljević, predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu koji je sinoć predao predlog ovog zakona ministarki zdravlja Slavici Đukić Dejanović.

Zojin zakon treba da reguliše probleme sa kojima se suočavaju deca obolela od retkih bolesti, a inicijativa za zakon je potekla od porodice male Zoje, koja je bolovala od Batenove bolesti. Podrška države tokom njenog dijagnostikovanja i lečenja je izostala.

Zojin zakon bi upravo rešio taj problem, s obzirom na to da se na uspostavljanje dijagnoze nekada čeka čak 13 godina.

Predlog zakona podrazumeva da su lekari u obavezi da, ukoliko ne mogu da uspostave dijagnozu u roku od šest meseci, uzorak tkiva i krvi pošalju u laboratorije u inostranstvu, o trošku države. Država bi takođe snosila i troškove lečenja kada se dijagnoza uspostavi.

„Nažalost u Srbiji ne postoji nacionalni registar obolelih od retkih bolesti, a ovaj zakon dodatno precizira da to mora da se uradi. Taj broj dece nije tako veliki da država ne može da plati njihovo lečenje“, rekao je za gradjanin.rs Dušan Milisavljević, predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu.

zojin zakonPredlog zakona je prošao skupštinski Odbor za evrointegracije, a Milosavljević se nada da će ovaj zakon ujediniti Srbiju i dobiti široku podršku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *