Zvončići, venčići i knjige za lepši praznik

Gradska opština Medijana već tradicionalno godinama unazad na Lazarevu subotu ili Vrbicu, kako se ovaj praznik u narodu još zove, najmlađim sugrađanima poklanja zvončiće, venčiće i knjige. Medijana najmlađim sugrađanima povodom Lazareve subote svake, pa i ove, godine poklanja venčiće, zvončiće i knjige sa Festivala dečijeg stvaralaštva.

Kocić poklanja deci venčiće i zvončiće

Podelili smo po 200 venčića, zvončića i knjiga.Na ovaj način pridružujemo se obeležavanju ovog dečijeg praznika u želji da ga najmlađima učinimo što lepšim i veselijim, rekao je predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić.

Lazareva subota ili Subota Sv. pravednog Lazara, uoči Cveti, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos posle četvorodnevnog prebivanja u grobu vaskrsao iz mrtvih.

Hrišćanski praznik Lazareva subota praznuje se kao poseban, vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica. Ovog dana bere se olistalo pruće od vrbe preko koga se prenosi snaga zelenila na decu i odrasle. U ovom običaju sačuvani su ostaci verovanja u kojima vrba zbog svog bujnog rasta ima veliki značaj u narodnom životu. Lazareva subota, odn. Vrbica, dan je dečje radosti. Do drugog svetskog rata, Lazareva subota (Vrbica) proslavljala se i kao školska svečanost.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *