Advokati ne očekuju najstrože kazne za štrajkolomce

Disciplinski postupci protiv advokata koji su kršili odluke advokatskih komora o postupanju u toku trajanja protesta su u toku i biće potrebno najmanje dva meseca da se oni okončaju, rekla je Biljana Branković iz disciplinskog suda Advokatske komore u Nišu.

advokati-strajkaci

Biljana Branković je Tanjugu rekla da se u niškoj komori vodi postupak protiv dvadesetak advokata koji su se oglušili o odluku komore o prekidu rada tokom protesta.

„Pretpostavljam da, ukoliko disciplinski sudovi advokata budu doneli odluke o ukidanju licence pojedinim kolegama, to može da bude samo na određeno vreme“, rekla je Brankovićeva.

Prema njenim rečima, ovo je vanredna situacija za sve advokate, koji, kako je rekla, nikada advokati nisu bili u ovakvoj situaciji.

„Na nivou cele Advokatske komore zauzet je stav da u narednom periodu usaglasimo stavove – da praksa svih disciplinskih sudova bude ujednačena u tom smislu“, rekla je Biljana Branković.

Dodala je da će advokate u ponedeljak, kada zvanično počinju sa radom nakon višemesečnog štrajka, sačekati veliki broj predmeta koji su odloženi u vreme protesta, što će dovesti do preklapanja suđenja i problema sa sa terminima.

„Tu će biti i pritisaka od strane klijenata koje uvek očekuju da je njihov predmet prvi na rasporedu. Nije popularno da tražimo zamenu za zastupanje svog klijenta iako to može da bude potrebno“, rekla je Brankovićeva.

Napomenula je da smatra da će najmanje mesec dana proći dok se advokati potpuno organizuju nakon četvoromesečnog protesta.

Gordan Pantić, predsednik protestnog odbora Advokatske komore u Nišu, rekao je da je zadovoljan što se nakon protesta ipak pokazalo da su advokati u pravu i nalasio da je protest organizovan u cilju zaštite vladavine prava a ne iz ličnih interesa.

„Advokati su izdejstvovali ono što je Ustavni sud trebalo mnogo ranije da uradi i što je ministarstvo pravde mnogo ranije trebalo da oseti gde su problemi kako ovaj protest ne bi trajao ovoliko dugo“, rekao je Pantić.

Izvor: Tanjug