Božić se slavi dostojanstveno, a ne uz fol(k) muziku

Božić je najradosniji hrišćanski praznik i računa se u porodičnu svetkovinu. Od davnina se provodi sa bliskim ljudima, u miru i ljubavi, bez svađe i galame. Često se kaže da tokom božićnih praznika u kući nikako ne treba da se čuje svađa jer se veruje da to donosi zdravlje, napredak i sreću celoj porodici.

bozic-cover-m

Poslednjih godina, sa devalviranjem mnogih pravih vrednosti, Božić je u nekim slučajevima proslavljan u Srbiji pa i u Nišu, na neprimeren način gde su se pevačice pele na sto u kafanama i slično. Od ujutru je Nišlije budila pleh muzika na ulicama, što takođe nije po normama tako velikog pravoslavnog praznika. Nadamo se da će se to ove godine promeniti.

Na božićnoj trpezi, njen neizostavni deo je česnica(pogača) u koju se stavljaju novčići, pasulj, komadi drveta, a koja se pravi od belog brašna, sa vodom i mašću, bez kvasca. Česnica se ne seče, već se okreće kao slavski kolač, preliva se vinom i lomi na onoliko delova koliko ima članova porodice. Prema narodnom verovanju, onaj ko dobije komad česnice u kome se nalazi novčić biće srećan cele godine. Dok je običaj da porodice za Badnji dan budu okupljene u svom domu, za Božić je praksa da se najbliži posećuju i odlaze jedni kod drugih u goste.

gradjanin.rs