Čime Nišlije mogu da se pohvale, a i ne znaju! Zgrada Medicinskog fakulteta u Nišu dobila godišnju nagradu Saveza arhitekata za 2010. godinu

Savez arhitekata u Srbiji dodelilo je 2010. godine godišnju nagradu arhitekti Aleksandru Milojkoviću za zgradu aneksa Medicinskog fakulteta u Nišu. Ovo je bila prestižna nagrada, a s obzirom na žestoku konkurenciju koja je bila. O tome se pozabavila i specijalizovana emisija “Gradologija” koja je predstavila ne samo ovaj objekat nego i Hotel “My place” I “Pakom centra” koji su takođe delo ovog autora i njegovog tima “Daraš group”.

-Nagrada jeste najviša koju je naš tim dobio i ne mogu da kažem da ne znači jer su nam nagradu dodelile kolege iz struke. Možda nije previse složen zadak, ali je program bio složen, morali smo da ispoštujemo pravila akustike u amfiteatru, imamo centar za biomedicinska istraživanja, I svaki sprat je različit. Ni jedan nije isti što je složeno. Reč je o aneksu, produžetku objekta koji je duboko ukorenjen u memoriji građana. I onda je bilo pitanje šta pošptovati sa starim obktom jer dogradnja ne bude nametljiva, a s druge strane ne bud nema. Sama kompozicija je nešto što nam je značajno-kazao je Milojković u emisiji.

Medeicinski4

Milan Višnjić, tadašnji dekan Medicinskog fakulteta koji je investirao projekat kaže da se tada posle otvaranja dve grupe studenata javila potreba nedostatka prostora i kapaciteta.

-Koristili smo dobar i skup material. Bilo je teško vreme i bukvalno smo se pogađali za material tako da smo snižavali cifre za 20 do 30 odsto. Neverovatno je da smo kvadrat ovako specijalizovane zgrade plaćali samo 920 evra. Poenta svega je što smo imali isti cilj – da završimo objekat,a  bili smo ograničeni novcem. Srećom ceo concept je uspeo tako da ostaje studentima i zaposlenima na korišćenje, objašnjava Višnjić.

Foto:radiobanker.rs Gradjanin.rs