Čisto nebo i meko prizemljenje

Sedamdeset godina od formiranja padobranskih jedinica

Na niškom vojnom aerodromu danas je održama svečanost povodom sedamdeset godina od formiranja padobranskih jedinica. Komandant Specijalne brigade brigadni general Jelesije Radivojević se u svom govoru osvrnuo na istorijat padobranskih jedinica na ovim prostorima i posebno na septembar 1944.godine, kada je u Bariju formirana padobranska jedinica, i 1967.godinu kada je formirana legendarna 63. padobranska brigada koja se tada i sada, nalazi u Nišu. On je podsetio na ulogu padobranaca u zajedničkoj obuci sa pripadnicima oružanih snaga iz stranih zemalja i pružanju pomoći stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda, dok je posebno apostrofirao učešće na Vojnoj paradi i tom prilikom naglasio: „Svoje sposobnosti padobranci su pokazali i na nedavno održanoj vojnoj paradi u Beogradu, kada su tokom priprema izveli niz zahtevnih skokova na teren malih dimenzija, a na samoj vojnoj paradi izveli padobranske skokove u veoma složenim meteo uslovima i svojom hrabrošću i spremnošću demonstrirali svoje sposobnosti i predstavili lik padobranca i pripadnika Vojske“.

padobranci63

Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković, načelnik Uprave GŠ VS za obaveštajno-izviđačke poslove brigadni general Ilija Todorov, komandant Specijalne brigade KOV brigadni general Jelesije Radivojević, predstavnici lokalne samouprave, MUP-a i SPC, pripadnici rezervnog sastava, veterani jedinice, Udruženja padobranaca i letača iz Niša i Novog Sada i porodice poginulih pripadnika jedinice.

Počast najblagoslovenijoj srpskoj jedinici

Padobrancima se obratio i Episkop slavonski gospodin Jovan i čestitao praznik pripadnicima „najčestitije, najslavnije i najblagoslovenije srpske jedinice“.

„Od prošlog oktobra izvršili smo uspešno brojne zadatke – podvukao je u govoru komandant 63.padobranskog bataljona potpukovnik Nenad Zonić

– Izvedeno je mnoštvo padobranskih skokova, taktičkih vežbi, bojnih gađanja i taktičkih uvežbavanja u svim vremenskim i ambijentalnim uslovima. Imali smo i vremena da dolažemo humanost i da pružimo pomoć onima kojima je to bilo najpotrebnije. Jedan od najvažnijh zadataka nam je bio i ostao, tesna veza i briga o porodicama naših poginulih drugova i saboraca. Njihova žrtva ne sme pasti u zaborav. Posbno smo ponosni na naše drugove veterane, koji su danas kao i svih ovih godina sa nama. Svetle vrednosti koje su ugrađene u 63.padobranski bataljon – Ljubav prema otadžbini, individualna i kolektivna hrabrost, čast našeg oružja – i ubuduće će biti garant izvršenja svih zadataka koji budu postavljeni pred našu jedinicu-rekao je Zonić“.

[flagallery gid=19]

 

Nagrađeni padobranci

Komandant Kopnene vojske je za izuzetno zalaganje i požrtvovanost pokazanu tokom realizacije padobranskih skokova na Vojnoj paradi nagradio zastavnike Miroljuba Janićijevića i Sinišu Mićića i Dušana Panića i starije vodnike prve klase Darka Kačavendu i Vladimira Kržalića, dok je za doprinos unapređenju i promovisanju vojen padobranske službe dodelio zvanje „ Počasni instruktor padobranstva“ Episkopu slavonskom gospodinu Jovanu (Ćulibrku) i zastavniku prve klase u penziji Goranu Todoroviću.

Spomen ploča herojima

U nastavku svečanosti, gosti su položili na spomen-obeležje poginulim pripadnicima padobranskih jedinica, obišli spomen-sobu i taktičko-tehnički zbor, dok su posebno zanimanje prisutnih posetilaca na niškom aerodromu izazvali demo skokovi pripadnika 63.padobranskog bataljona. Brigadni general Ilija Todorov i predstavnici veterana 63.padobranske brigade otkrili su spomen ploču na ulasku u spomen sobu, u slavu padobranaca koji su svoje živote položili na branik otadžbine u periodu od 1944. do 1999.godine.

Delegacija Specijalne brigade odlazi sutra u Gravinu, u Italiji, da evocira uspomene na dane formiranja padobranske jedinice 1944.godine.

Zoran MILADINOVIĆ, novinar Magazina „Odbrana“
fotoarhiva Dušan Mitić Car