Da li Nišlije zaslužuju ovakvu vlast?

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]radjanin: Nikola Savić

Nikola-Savic-gradskiportal018-1Prošlo su pune dve decenije od kada su Nišlije shvatile da je vlast moguće menjati. Kada je to postalo kristalno jasno, Nišlije su 1996.godine prve u Srbiji izabrale „Vlast po svojoj meri“, ondašnju “Koaliciju Zajedno“. Građani Niša su naivno verovali da će svaka nova vlast, ma kakva ona bila, biti bolja od prethodne, jer novo je uvek bolje nego staro.

Na njihovu žalost, stvarnost je uvek govorila obrnuto. Pri tome, na vlasti su se izmenjale sve političke opcije izuzev Srpske radikalne stranke. Da paradoks bude veći, sve političke popcije su na ovaj ili onaj način i danas na vlasti, osim Spske radikalne stranke. Svaka nova vlast uvećavala je nevolje Nišlija, gotovo geometrijskom progresijom. Po toj formuli, aktuelna Niška vlast gora je od svih dosadašnjih zajedno, to i praksa to potvrđuje.

Nesposobnost i korumpiranost je već dugo jedina osobina svake Niške vlasti, ove pogotovo. Što veća nesposobnost i korumpiranost, to se lakše primaći željenom cilju. Niš više nije svetinja kojoj vlast treba da služi, svetinja je samo mandat koji treba prigrabiti, jer je to ključ koji sva vrata otvara. Gledano iz perspektive naše istorije, nikad nismo pali ovako nisko. Ova vlast nam garantuje jedino propadanje našeg grada.
Situacija sa ovom vlašću podseća na jednog Nušićevog junaka, koji je vlastito robijanje doživljavao kao upoznavanje sa propisima i najbolju preporuku za rad u državnim organima.

Iako treba sačakati sudski epilog afera koje potresaju naš grad, očigledno je da posle najnovijih hapšenja čelnika vladajućih stranaka, vlast u Nišu nema legitimitet da više obavlja tu dužnost. Zato ova vlast mora da ode, i njen odlazak će za Nišlije biti jedina dobra vest kada je ona u pitanju.