Donacija knjiga za školsku biblioteku

Učenici i profesori Koledža “Marcellin Berthelot“ u Beglu kraj Bordoa u Francuskoj, koji su prošle godine pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula i podršku Ambasade Republike Francuske u Srbiji – počasnog konzula Francuske u Nišu, predstavili zajednički projekat – pozorišnu predstavu „Mali princ“, kao znak pažnje, uputili su svojim drugarima iz OŠ “Kralj Petar-Prvi“ u Nišu namensku donaciju od 2.000 EU, za nabavku knjiga u školskoj biblioteci.

knjiga

Ovim povodom, u prisustvu predsednika opštine Palilula Bobana Džunića, počasnog konzula Francuske u Nišu, Saše Miljkovića i direktora škole “Kralj Petar-Prvi“ Roberta Džunića, promovisani su naslovi knjiga.

Po rečima Roberta Džunića, direktor škole „Kralj Petar-Prvi“, Školska biblioteka, koja ima preko deset hiljada naslova, dobila je vredan poklon. Donacija naših prijatelja – škole iz Begla, sa kojom imamo izuzetnu saradnju, biće od koristi i učenicima i profesorima. Inače, članovi biblioteke su svi učenici škole kojih ima preko hiljadu.

Ova namenska donacija naših francuskih prijatenja, za kupovinu knjiga, koje će se naći u školskoj biblioteci, još jedan je znak velikog prijateljstva naroda dve zemlje, koje zahvaljujući učešću mladih nadmašuje granice diplomatskih odnosa, rekao je predsednik opštine Palilula Boban Džunić. Gradska opština Palilula ostvaruje i decentralizovanu saradnju sa Francuskom, To je vid saradnje koji je prvenstveno namenjen upoznavanju ljudi, uprava, kultura i stanovništva lokalne samouprave. Dugoročni cilj te saradnje, jeste da se podrže razmene, posete ali i zajednički nastup ka evropskim fondovima. Sa počasnim kozulom Francuske u Nišu, gospodinom Sašom Miljkovićem razmatramo učešće opštine Palilula u EU projektima i nastavak saradnje sa gradovima u Francuskoj.

Zahvaljujući donaciji, po rečima Aleksandre Arsić, profesorice francuskog jezika, Školska biblioteka je obogaćena za sto naslova. To su izdanja na francuskom i srpskom jeziku koja će biti od velike pomoći učenicima naše škole. Saradnju sa našim kolegama u Francuskoj nastavljamo već krajem maja meseca kada će se u Bordou održati završna manifestacija u okviru konkursa za Evropsko građanstvo. Učenica Vanja Joksimović i ja, kao predstavnice škole “Kralj Petar-Prvi“, naše opštine Palilula-grada Niša, učestvovaćemo u centralnom programu.

Saša Miljković, počasni konzul Francuske u Nišu, podsetio je da saradnja sa školom iz Francuske traje već tri godine. Nadam se da će se tako i nastaviti. To je izraz dobre volje i angažmana koji postoji kako sa francuske tako i sa srpske strane. Činjenica je da sve ove aktivnosti, razmena učenika, zajedničke produkcije, pozorišna predstava „Mali Princ“ i buduće posete, ne bi bile ostvarljive da nema podrške u administraciji poput Gradske opštine Palilula, Grada Niša ali i angažmana ljudi koji rade u školama i roditelja učenika. Velike su mogućnosti da se ova saradnja ne samo nastavi, već da bude i produbljena. Konkretizacija je danas bila u vidu knjiga ali radimo na drugim oblicima podrške, planiramo zajedničke projekte. Pokušavamo da oživimo saradnju ne samo na polju kulture, omladine i civilnog društva već da dodirnemo ekonomiju. Osmelićemo se da razvijamo saradnju komercijalne prirode, koju će podržati Ministarstvo spoljnih poslova Francuske, u razvoju organske proizvodnje višnje, za prerađivače u Žirondu.

Međunarodna saradnja Grada Niša-Gradske opštine Palilula i francuskog departmana Žirond u oblasti omladine, kulture i zaštite životne sredine uspostavljena je oktobra 2012.godine uz podršku Ambasade Francuske u Srbiji. Međunarodnom bilateralnom saradnjom, učenika OŠ “Kralj Petar-PRVI“ u Nišu i Koleža “Marcellin Berthelot“ u Beglu kraj Bordoa u Francuskoj, ovaj protokol je konkretizovan. Opština Palilula je 2012.godine uspostavila i saradnju sa francuskim gradom Dulenom, nakon projekta koji su realizovali učenici i profesori Gimnazije „Svetozar Marković“.

(D.Vidojković, EKOpolis)