Glavu daju, fotelju ne ispuštaju

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Milorad Doderović, novinar SBS radija

490x370_Milorad-DoderovicLokalni antikorupcijski forum Niš (LAF), koji je nedavno proglašen za najbolji i najagilniji u Srbiji, očigledno je zalud pokrenuo inicjativu da Skupština grada Niša stavi van snage odluku kojom ne prihvata inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Nenada Stankovića sa funkcije zamenika predsednika Skupštine zbog sukoba interesa. Da li to znači da su čelnici ovog grada toliko drski da se ponašaju kao „država u državi“?

Inicijativi LAF-a za smenu gospodina Stankovića prethodilo je jasno upozorenje  Agencije za borbu protiv korupcije   da je on prekršio član 31. Zakona o Agenciji jer je nije obavestio da je u trenutku stupanja na javne funkcije odbornika i zamenika predsednika Skupštine grada obavljao i posao zamenika direktora gradske Direkcije za javni prevoz. Odluka Agencije kojom je to utvrdjeno postala je konačna u oktobru ove godine, a gradsi parlament je čak svojom odlukom stavio do znanja da ne prihvata inicijativu Agencije.Biro za društvena istraživanja /BIRODI/ iz Beogradea je u svom saopštenju upozorio srpsku javnost da je na ovaj način aktuelni sastav Skupštine grada Niša proglasio svojevrsnu „korupcijsku autonomju“  na taj način direktno promovišući nepoštovanje zakona,principa nekažnjivosti funkcionera i koruptivno ponašanje u javnom sektoru.To dalje daje krila svim funkcionerima kojima ništa ne znače pravne norme, etički standardi i javni interes koji inače obavezuju fukcionere da u svom delovanju, ponašanju i odlučivanju ne narušavaju ugled institucija i grada Niša. Ovakva neodgovorna i nesavesna  „odbrana“ Stankovića je i svojevrsno pljuvanje po  Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije koji je jedan od glavnih antikoruptivnih zakona, a Agencija jedan od najvažnijih državnih organa nadležnih za oblast borbe protiv korupcije.

Zoran Perišić - Glavu daju, fotelju ne ispuštaju
Zoran Perišić – Glavu daju, fotelju ne ispuštaju

-LAF je uputio dopise svim ovlašćenim predlagačima u kojima ih poziva da iniciraju da se u dnevni red sledeće sednice Skupštine grada,  uvrsti Predlog odluke o stavljanju van snage skupštinske odluke da se se prihvati inicijativa Agencije da se Stanković razreši sa funkcije. Dopisi su upućeni gradonačelniku Niša Zoranu Perišiću, Gradskom veću i svim odborničkim grupama u Skupštini grada. Mi ćemo uputiti predstavke skupštinskoj Komisiji za praćenje primene etičkog kodeksa zbog sumnje da je odbijanjem funkcionera Stankovića, kao i Skupštine grada Niša da poštuju mere i inicijative Agencije grubo prekršen Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave-saopštila je Valentina Krstić, koordinatorka LAF-a. Podsećamo da je Skupština grada na sednici održanoj 17. decembra ove godine donela odluku da ne prihvati inicijativu Agencije za razrešenje Stankovića sa funkcije zbog, kako je Agencija navela, nesumnjivo utvrdjenog sukoba interesa.

Ovakvim ponašanjem Skupština grada i njeni čelnici šalju svakako loše i ružne poruke građanima, ali i ozbiljne poruke centralnom rukvodstvu i lideru SNS da moraju videti koje i kakve ljude imaju na čelu gradova, kako ti ljudi rade i šta rade i kako svojim ponašanjem direktno oponiraju i stavovima premijera Vučića o beskompromisnoj borbi protiv korupcije.Osim ako gospodin Nenad Stanković nije tolika „kadrovska veličina“, da bi ukoliko mu se oduzme jedna od dve funkcije „to može izazvati daleke i neagledive posledice po dalje klimatske promene na našoj planet“! I ako sam Vučić, zbog mnogo krupnijih državničkih briga i obaveza nema vremena da se pozabavi mangupima u redovima svoje i drugih stranaka iz vladajuće koalicije.