Gradsko veće u Nišu donelo neobičnu “odluku o šetanju kućnih ljubimaca”!

Gradsko veće grada Niša usvojilo je odluku o “mestima i načinu izvođenja kućnih ljubimaca” koja već izaziva brojna negodovanja među Nišlijama.

psi

Gradsko veće je jednogalsno donelo rešenje o utvrđivanju predloga odluke o mestima i načinu izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine u Nišu.

To znači da će izvođenje pasa i mačaka biti dozvoljeno samo na utvrđenim mestima, i to isključivo vakcinisane životinje. Takođe, životinje će morati da budu propisno obeležene, na povocu i iskuljučivo u pratnji punoletne osobe. Tako će Nišlije moći da u blizini škola šetaju pse samo za vreme trajanja školskih raspusta, objašnjava Miodrag Brešković, načelnik Uprave za komunalne delatnosti.

– Za nepoštovanje ove odluke predviđene su novčane kazne koje će uz prekršajni nalog naplaćivati komunalna policija – dodao je Brešković.

Odlukom je predviđeno otvaranje parka za pse, gde će vlasnici moći da šetaju pse bez povoca i vremenskog ograničenja.

– Kako ova odluka ne bi ostala mrtvo slovo na papiru očekujemo i reakciju građana koji svakodnevno protestuju zbog pasa lutalica ili onih koje vlasnici šetaju suprotno gradskim propisima – izjavio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić za naš portal, – Pritužbe građana često stižu na rad komunalne policije kada je u pitanju izvođenje kućnih ljubimaca i ponašanje vlasnika, što ne ostavlja mnogo prostora da se sprovede zakon i omogući građanima da koriste parkove. Ovo je sprovođenje republičkih zakona o zoohigijeni.

Nakon što je odjeknula vest o ovoj odluci usledile su burne reakcije građana.

– Ne razumem čemu ovakve odluke. Dovoljno je što psi nose korpe, to je odličan vid sprečavanja bilo kakvog napada. Svaki vlasnik zna kakav je njegov pas, da li može da se šeta sa ili bez povoca. Moj pas je izuzetno aktivan, traži puno šetnje i istrčavanja bez povoca, u suprotnom ne mogu da zadovoljim njene potrebe. Takođe, zbog radnih obaveza građana nije u redu ograničavati vreme šetanja ljubimaca – za naš portal izjavila je Teodora Rajković, vlasnica bigla iz Niša.

– Odluka o vremenskom ograničenju je takođe nelogična. Da li će vlasnici pasa morati da usklađuju radno vreme i druge obaveze, prema vremenu koje je grad propisao za šetnju pasa. Čini mi se da ova odluka može da donese mnogo komplikacija za vlasnike pasa – rekao nam je Neven iz Niša, vlasnik psa.

Ostaje nam da sačekamo i vidimo da li će vlast u Nišu uzeti u obzir rekacije građana, kao i šta će kontkretno značiti odredbe odluke.

Izvor: zivotinje.rs