HAPŠENJE IGORA NOVAKOVIĆA: Mobilni telefoni „Jugoistoka“ prodavani širom Srbije

Policijska uprava u Nišu zvanično je saopštila da su, uz saglasnost Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili Igora Novaković (45), bivšeg direktora preduzeća „Jugoistok“ i predsednika Okružnog odbora SPS-a, i Predraga Vlajkovića (32), koji je bio šef kabineta u vreme kada je Novaković bio na čelu „Jugoistoka”.

igor-novakovic

Uhapšeni su i braća P. S. (42) i B. S. (33), odgovorna lica PD “CIM GRUPA“ D.O.O. Niš, M. S. (37), odgovorno lice agencije “ACCOUNT“ D.O.O. Niš i N. J. (38), zaposlen u “Telekom Srbija“ Regija Niš.

Osumnjičeni su da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je Novaković avgusta 2013. godine, obustavio postupak javne nabavke sa Institutom za istraživanja i projektovanja u privredi iz Beograda i bez raspisivanja novog tendera i potpisivanja ugovora angažovao Privredno društvo “CIM GRUPA“, za vršenje menadžerskih usluga u preduzeću.

Sumnja da je P. S., u svojstvu odgovornog lica, dostavio PD “Jugoistok“ veći broj faktura u iznosu od oko 30 miliona dinara koje su predate finansijskoj službi tog preduzeća.

Postoje osnovi sumnje da su Novaković i P. S. u periodu od kraja 2013. godine i u toku 2014. godine, pribavili protivpravnu imovinsku korist na taj način što su izvlačili novac iz Privrednog društva “CIM GRUPA“ preko dve “fantom“ firme iz Niša, koje su registrovane od strane knjigovodstvene agencije “ASSOUNT“ D.O.O. Niš.

Takođe, sumnja se da su Novaković i Predrag Vlajković potpisali ugovor sa N. J., koji obuhvata aktivizaciju usluge “biznet tarifne opcije“ na određenim službenim brojevima i određen broj mobilnih aparata za jedan dinar, namenjenim PD “Jugoistok“. Postoje osnovi sumnje da se, od ukupno 769 dobijenih mobilnih aparata, 281 aparat ne nalazi u PD “Jugoistok“.

Operativnim radom policije ustanovljeno je da su se aparati, koji se nisu nalazili u pomenutom preduzeću, a za koje je potpisana otpremnica, našli na domaćem tržištu i mogli kupiti u radnjama u Nišu, kao i u drugim gradovima Srbije. Osumnjičeni se terete da su na taj način pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 6,3 miliona dinara.

Postoje osnovi sumnje da je Novaković, u svojstvu odgovornog lica, u avgustu 2013. godine, pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 944 hiljada dinara na taj način što je odvezao i popravio službeno motorno vozilo u privatni auto servis u Svrljigu, iako je imao potpisan ugovor sa ovlašćenim servisom za popravku službenog vozila.

Policijska uprava u Nišu u saopštenju navodi da je uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Protiv jedne osobe biće podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave, dok će protiv druge osobe biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja pomaganjem.

Osumnjičeni se terete da su mobilne aparate namenjene PD “Jugoistok“, prodavali u radnjama u Nišu, kao i u drugim gradovima na teritoriji Republike Srbije.

Izvor: niskevesti.info